de 6 rollen binnen een contentredactie

Neem jij content serieus? En zet jij dus serieus in op contentmarketing? Dan heb je een contentredactie die continu content tevoorschijn tovert. Hoe richt je die contentredactie in? Wie heb je nodig? Wat zijn dat voor mensen? Wat moeten ze kunnen? En hoe werken ze met elkaar samen? Ik beschrijf de zes rollen binnen jouw contentredactie.  

Hoe je jouw contentredactie inricht, hangt van de mensen en middelen af die je tot je beschikking hebt. Heb je een team van veertig werknemers plus freelance content creators, copywriters, contentstrategen voor je klaarstaan? Dan kun je meerdere mensen binnen dezelfde rol aan het werk zetten. Moet je het met z’n tweetjes doen, van strategie tot analyse? Dan zul je samen steeds van pet moeten wisselen. Maar hoe je het ook doet, je hebt sowieso de volgende zes rollen nodig.

1] de strateeg

Contentmarketing begint bij een slimme strategie. En een slimme strategie begint bij een slimme strateeg. Iemand die snapt dat contentmarketing geen project of campagne is, maar een voortdurende bedrijfsactiviteit die dwars door alle afdelingen heen gaat en ligt verankerd in het fundament van de organisatie.

De strateeg zorgt, behalve voor het ontwikkelen van de strategie, dat iedereen is aangehaakt, betrokken is en om zich heen kijkt met een contentbril op. Dat doet ‘ie door met de juiste mensen de strategie te ontwikkelen en er samen met de organisator (verderop in dit artikel) voor te zorgen dat de contentredactie als een geoliede machine draait en contact heeft met mensen door de hele organisatie heen.

Elke maand het beste van mij en van anderen over contentmarketing en copywriting in je mailbox? Meld je dan aan voor mijn Brief van de Maand.

Belangrijkste skills: overtuigen, uitleggen, analyseren, prioriteren, doelgericht werken, doorzetten, leidinggeven, creatief denken, logisch denken, evalueren, observeren, durven, het grotere plaatje zien, zelfverzekerd zijn, delegeren

2] de bedenker

Stel: je werkt op de contentredactie bij een energieleverancier. Binnen het onderwerp ‘energiebesparing’ staat een artikel op de planning en je bent op zoek naar een creatieve invalshoek. Je wilt dan voorkomen dat je een stukje schrijft met een titel als ‘Energie besparen? Zet de verwarming een graadje lager’. Want wie met zo’n ongeïnspireerd artikel op de proppen komt, kan het wel schudden natuurlijk.

Precies om die reden heb je de bedenker nodig. Zo’n bedenker wordt ook weleens ‘editor’ genoemd, hoewel de editor ook achteraf checkt of het verhaal goed is. In ieder geval heb je iemand nodig die, al dan niet fulltime, zoekt naar briljante invalshoeken. Het zijn die invalshoeken die zorgen voor verhalen die blijven hangen en misschien wel viral gaan. Onmisbaar dus, die bedenker.

Belangrijkste skills: durven, creatief denken, uitleggen, energiek zijn, onafhankelijk zijn, associatief denken, observeren, verbanden zien

3] de maker

Strategie klaar, invalshoek bedacht en maken maar. Voor dit stukje heb je iemand nodig die bereid is z’n handen vuil te maken, door te bijten, toetsenborden te verslijten, te lijden tot het goed is. Iemand die niet vies is van hard werken en tot op het irritante af perfectionistisch is. Iemand die er bovendien plezier in heeft en zijn werk beschouwt als kunst - want dat is het ook. Alleen zo iemand is bereid het beetje extra te geven, alleen zo iemand is in staat iets te maken dat nog opvalt tussen al het contentgeweld. Investeer in dit soort mensen; er zijn er veel van, maar de écht goede maker is zeldzaam en dus kostbaar.

Belangrijkste skills: feedback ontvangen, klantgericht zijn, uitleggen, overtuigen, creatief denken, associatief denken, discipline tonen, prioriteren, structuur aanbrengen, richtlijnen volgen, accuraat zijn, afspraken nakomen

4] de checker

Is het verhaal wel zo goed als dat het lijkt of als de maker zegt dat het is? De bedenker heeft het zo bedacht, de maker heeft het zo gemaakt, maar dat maakt nog niet dat het goed is, dat het werkt, dat het aansluit op de wensen, dat het opvalt, vingerlikkend lekker is en bovendien bijdraagt aan het halen van de door de strateeg geformuleerde doelen.

Elke maand het beste van mij en van anderen over contentmarketing en copywriting in je mailbox? Meld je dan aan voor mijn Brief van de Maand

Zware taak dus, voor die checker. Het is geen dankbare taak, want hij moet de bedenker soms vertellen dat het idee toch niet goed genoeg is en de maker dat het qua uitvoering niet helemaal lekker in elkaar zit. Je hebt dus iemand nodig die durft, iemand die diplomatiek is, belangen tegen elkaar kan afwegen en een zo onafhankelijk mogelijk oordeel kan vellen. Goede checkers zijn schaars, alleen al om het feit dat niet veel mensen dit leuk vinden.

Belangrijkste skills: feedback geven, klantgericht zijn, uitleggen, overtuigen, prioriteren, richtlijnen volgen, het grotere plaatje zien, durven, accuraat zijn, doelgericht werken, onafhankelijk zijn, diplomatiek zijn, zelfverzekerd zijn

5] de meter

Leveren al die inspanningen ook nog iets op? En hoeveel precies? En wat dan precies? En hoe komt dat dan precies? En wat kan er dan precies beter? En wat precies moet er juist niet anders? Een Pietje Precies dus, met analytische skills van heb ik jou daar. Iemand die in c1jf3rs droomt, grafieken opeet en er analyses van maakt.

De meter is onmisbaar voor een contentredactie die niet alleen maar goed wil zijn, maar ook nog vooruit wil. En onmisbaar voor de strateeg die wil weten of zijn strategie werkt. Goede meters zijn er steeds meer, maar goede meters die ook goed kunnen samenwerken binnen een creatief team zijn schaars, zoals we dat bijvoorbeeld ook zien bij developers.

Belangrijkste skills: analyseren, observeren, uitleggen, feedback geven, diplomatiek zijn, het grotere plaatje zien, accuraat zijn, onafhankelijk zijn, structuur aanbrengen, adviseren, concentreren, verbanden zien

6] de organisator

Je kunt nog zoveel talent in huis hebben, zonder organisator komt er niets van terecht. Heb je geen mensen of geen geld om een aparte organisator (soms ook wel content coӧrdinator genoemd) aan te stellen, dan you better make sure dat de anderen mensen zichzelf goed genoeg kunnen organiseren en die rol dus zelf vervullen. Zeker in grotere organisaties is het risico op overzicht verliezen, verloren documenten, niet gedeelde kennis, niet nagekomen afspraken en niet gehaalde deadlines enorm.

Een organisator zorgt ervoor dat iedereen weet wat zijn vrijheden en verantwoordelijkheden zijn, wanneer wat wordt opgeleverd, wie welk aandeel heeft in welk proces en zulks meer. De organisator zorgt dus voor structuur én zorgt ervoor dat iedereen de afspraken rond die structuur nakomt. Goede organisatoren zijn zeldzaam, want ijzeren discipline gaat niet altijd samen met uitmuntende communicatieve vaardigheden.

Belangrijkste skills: diplomatiek zijn, onafhankelijk zijn, discipline tonen, structuur aanbrengen, overzicht houden, het grotere plaatje zien, adviseren, uitleggen, analyseren, observeren, prioriteren, doorzetten, durven

Power to the people

Het succes van je contentredactie hangt voor 90% af van de kwaliteit van de mensen die je er neerzet. Besteed dus genoeg tijd, geld en aandacht aan het vinden én tevreden houden van de briljante geesten die voor het succes van jouw content gaan zorgen.  

Hulp nodig? Je kunt mij inzetten als strateeg, bedenker, of maker. Let’s talk.