de vraag der vragen: vegaburger of vegaschijf?

Liever luisteren? Dat kan.

Stel: je bent een hippe start-up begonnen. Onder de naam Yoga&Soja ontwikkel je producten die mensen helpen gezonder te leven, zowel fysiek als mentaal. Je laatste idee: een onbeschrijflijk lekkere vleesvervanger. De ontwikkelfase zit erop, je bent nu bezig met de verpakking. Op die verpakking zet je een productnaam. Je twijfelt tussen vegaburger en vegaschijf. Welke kies je? En waarom die?

‘‘In Missouri beland je voor het associëren van plantaardige producten met traditionele vleesproducten mogelijk zelfs in de gevangenis.’’

Dit is niet zomaar een vraag. Niet alleen omdat jouw antwoord op die vraag bepalend zal zijn voor de toekomst van Yoga&Soja, maar ook omdat het antwoord iets zegt over lef, vind ik. En over een heftige discussie die nu wordt gevoerd op politiek niveau. De landbouwcommissie van de Europese Unie buigt zich nu over een voorstel om vegetarische worst, en dus ook de vegetarische burger, tot een strafbaar fenomeen te maken. In Frankrijk is een wet aangenomen die het aanbieden van vegetarische worst beboet met €300.000. In Missouri beland je voor het associëren van plantaardige producten met traditionele vleesproducten mogelijk zelfs in de gevangenis.

Elke maand het beste van mij en van anderen over contentmarketing en copywriting in je mailbox? Meld je dan aan voor mijn Brief van de Maand

De vleesindustrie (denk ook: lobbyleger, best veel centjes, best veel macht) doet er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw keuze als CEO van Yoga&Soja een stuk makkelijker wordt. Ja, de naam vegaburger leidt in sommige delen van de wereld al tot serieuze sancties en de kans is aanzienlijk dat je straks ook in Nederland alleen nog plantaardige namen mag kiezen.

Dat de vleesindustrie gebaat denkt te zijn bij het beschermen van vlezige naampjes en het zoveel mogelijk klein houden van plantaardige alternatieven, dat begrijp ik. Maar waarom is de vega-industrie er zo op gebrand in te spelen op namen die met vlees worden geassocieerd? Waarom zijn er allerlei Yoga&Soja-achtige bedrijfjes die hun productnamen het liefst volstoppen met burger, worst of gehakt?

Ja, omdat de vleeseter en radicale aardappel-groente-vlees-medemens leeft bij de filosofie ‘een maaltijd zonder vlees is geen maaltijd’. En dus is het veilig om dat deel van de markt te bespelen met producten die zoveel mogelijk smaken, ogen en klinken als iets vlezigs. Maar moet je niet terug naar je geloof (het woord ‘purpose’ vind ik te veel naar van die vieze vegaburgers uit het jaar nul smaken) en daaraan vasthouden? Je gelooft in plantaardig, ga dan ook voor plantaardig. Wees er trots op en positioneer jezelf als een plantaardig product, rijk van smaak, met een eigen karakter, anders, nee, beter dan vlees.

‘‘Ik zou ze zo graag de moed en durf influisteren om als trotse vegaschijf door het leven te gaan, verlost van hun burgerschap.’’

Ja, jij als Yoga&Soja strijder gelooft dat de wereld toe is aan een plantaardige revolutie. Dat we een schop onder onze kont nodig hebben. Dat we niet langer kunnen weglopen voor de enorme veestapel die we hebben opgebouwd, met alle daaruit voortvloeiende verwoestende gevolgen voor het vee, onze omgeving én onszelf. Als je dat gelooft, dan is het tijd om er eerlijk voor uit te komen: plantaardig voedsel in een plantaardig jasje met een plantaardig naampje, gewoon omdat plantaardig helemaal de shit is.

Want hoe kun je verandering teweeg brengen als je die zelf maar half in gang zet? Het is triest, eigenlijk. Het doet me denken aan het fenomeen straight acting; homoseksuele mannen die zich zo hetero mogelijk voordoen om hun omgeving niet voor het hoofd te stoten. Als wandelende vegaburgers. Ik zou ze zo graag de moed en durf influisteren om als trotse vegaschijf door het leven te gaan, verlost van hun burgerschap.

Durf voor vegaschijf te kiezen. Durf de burger los te laten. Steek je worteltjesoranje tong uit naar de vleesindustrie: jij hebt hun vlezige naampjes niet nodig om op een dag veel groter te worden dan zij.

Heb jij een betere naam voor een vegaburger dan ‘vegaburger’ of ‘vegaschijf’? Deel ‘m in de comments onder dit artikel.