Breng je tekst tot leven: prikkel de ogen, oren, neus, tong en huid van je lezers

Wist je dat informatie vijf keer beter blijft hangen in de vorm van een verhaal dan in de vorm van droge info? Ja. Vijf keer. Iets met allerlei onderzoekers aan een Princeton University, compleet met ingewikkelde breinscans. Kauw daar maar eens op. En weet je wat dé manier is om van je informatie een verhaaltje te maken? Het maken van een ‘plaatje’.

Ja, een plaatje. Niet alleen om naar te kijken, maar ook om naar te luisteren, aan te ruiken, likken en voelen. Hoe rijker de zintuiglijke ervaring die je neerzet, hoe dieper de beleving van je verhaal, hoe beter je informatie zich in de hersenen van je publiek nestelt. 

Lik hier maar eens aan

Om je het verschil te laten ervaren, hieronder twee teksten, van ijsmerk Pinwin.

Tekstje 1. Zonder ogen, oren, neus, tong en huid.

Pinwin ijsjes zijn zo lekker omdat ze ambachtelijk bereid zijn. Ambachtelijk is tegenwoordig een beetje een vies woord, maar wat als we je vertellen dat wij onder ambachtelijk verstaan dat we er 100% natuur in stoppen, vrij van chemische shit en vol van fruit? En vol van water, je hebt tenslotte dorst op het moment dat je je Pinwin erbij pakt. Pinwin, ambachtelijk bereide ijsjes om van te smullen.

Tekstje 2. Mét ogen, oren, neus, tong en huid.

Wanneer de zomerzon op je buitenspelende prethoofd straalt en het zweet in watervallen van je hoofd gutst, is het tijd om je Pinwin erbij te pakken. Het likken van je verkoelende Pinwin-vriendje is alsof je steeds een klein schepje sneeuw met ijswater, zoete aardbeien en friszure stukjes ananas via je mond door de rest van je lichaam laat glijden. Pinwin - zoetzure verkoeling voor zinderende zomers.

En? Merk je wat er gebeurt in je hoofd?

Wil je elke maand een heerlijk verhaal in je mailbox, vol praktische handvatten en verfrissende inzichten rond copywriting en brand stories? Meld je dan gratis aan voor mijn Brief van de Maand.

Grote kans dat tekstje één je relatief ongemoeid laat. En dat je na het lezen van tekstje twee naar de supermarkt rent voor zo’n lekkere likker - jammer joh, Pinwin is een fictief merk (@Unilever, hebben?). 

Even praktisch 1: diepe analyse 

Bij het maken van een plaatje helpt het om wat langer naar het plaatje te kijken en er wat dieper op in te zoomen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt dan meer. En kunt er ook meer over zeggen. 

Heb je het bijvoorbeeld over een grasveld, dan kun je natuurlijk zeggen dat het groen is en bestaat uit sprietjes van zo’n vijf tot tien centimeter. Wat je ook kunt zeggen is dat je allerlei tinten groen ziet, of dat het veld zich vanaf jouw standpunt via een aantal lichte glooiingen richting een bosrand uitstrekt. Je kunt de bloemen beschrijven die er groeien, de bijen die tussen die bloemen heen en weer vliegen, een kevertje dat zich ondersteboven probeert vast te houden aan een grashalm. Een plas regenwater links op het veld, die het groene vlak doorbreekt en een tijdelijk thuis biedt aan een stel luid kwakende kikkers. En dan heb je alleen nog beschreven wat je ziet. Misschien hoor je de wind wel door het gras blazen, ruik je de geur van net gevallen regen op het ochtendfrisse veld en voel je de dauw van de grashalmen op de wreef van je voeten landen en zich tussen je tenen weer een weg richting het koele gras banen. 

Even praktisch 2: maak het persoonlijk

Wil je je persoonlijkheid in je tekst leggen? Wil je dat je tekst behalve de boodschap ook jou communiceert? Kijk, hoor, ruik, proef en voel dan niet alleen, maar interpreteer ook. Stel jezelf de vraag: waar doet het je aan denken? Hoe ervaar jíj het? En wat maakt dat jij het zo ervaart?

Wil je scherpere teksten en een overtuigende brand story leren schrijven? Check dan de TIMcademy, vol online masterclasses, workshops, how-to’s en coachingtrajecten.

Voorbeeld.

Hij gaf me een stevige hand, op precies dezelfde manier zoals mijn vader dat altijd deed. 

Voorbeeld.

De smaak van het Pinwin-ijsje bracht me terug naar die bijzondere vakantie naar Zuid-Spanje. Zoete verkoeling op een zwoele zomerdag. Ik hoorde de golven weer breken in de branding en ook het piepende geluid van de heen en weer schommelende hangmat hoorde ik weer even. 

Voorbeeld.

De leraar vertelde op een manier die bleef plakken. Levendig, en met een zeker avontuur in zijn stem, zoals de verhalen rond het kampvuur toen ik als klein jongetje een weekend ging kamperen met de padvinders.

Opdracht aan jou

Wil je beter worden in het maken van een plaatje? Je vaardigheden op het gebied van storytelling naar een hoger plan tillen? Zet dan je raam eens open en kijk naar buiten. Geef jezelf drie volle minuten om te zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Probeer in te zoomen, de details te benoemen en te bedenken wat die details voor jou persoonlijk betekenen, waarom specifiek jíj ze zo ervaart. Schrijf 20 dingen op.

Vind je misschien ook interessant