Wil je lekkerdere teksten schrijven? Dit moet je weten over ‘Lolitaaltechnisch opwindende taal’.

De Russische schrijver Vladimir Nabokov schreef in 1955 zijn roman Lolita. Daarin vertelt hoofdpersoon Humbert Humbert, een literaire wetenschapper, over zijn fascinatie voor de minderjarige Lolita. Zij is de ultieme vrouw, zíjn ultieme vrouw - of eigenlijk pubermeisje, want Lolita is twaalf jaar wanneer hij voor haar valt. 

Humbert Humbert beschrijft zijn ziekelijke obsessie voor Lolita door haar naam te seksualiseren: Lo-li-ta spreek je uit door je tong in drie treden langs je gehemelte richting je tanden te bewegen.  De ultieme naam. Alleen het uitspreken van haar naam al brengt je tong in beweging, je eigen mond daarbij strelend aftastend, eindigend bij de tanden, oh Lolita, Lolita, Lolita!

Alle gekheid op een stokje en de obsessie van een fictieve pedofiel uit de fifties van de vorige eeuw buiten beschouwing latend,  mondbeweging doet ertoe, als je je teksten lekkerder wilt laten lezen. Sterker nog, bijna alle woorden die mensen als mooi beschouwen, stikken van de ‘lipklanken’ en ‘tandklanken’, ontdekte taalgenootschap OnzeTaal.  De aanraking van je eigen mond, met name het kietelen van je tanden en het rekken, strekken, buigen, tuiten en tegen elkaar aan drukken van je lippen, maakt blijkbaar dat woorden lekker in de mond liggen, en daarmee lekkerder in het gehoor. 

Wil je scherpere teksten en een overtuigende brand story leren schrijven? Check dan de TIMcademy, vol online masterclasses, workshops, how-to’s en coachingtrajecten.

Maar uitspreken is iets anders dan lezen, toch? Nee. Wel, toch? Nee, echt, nee. Tijdens het lezen van een tekst is hetzelfde deel van je brein actief als bij het uitspreken van een tekst. Je brein stuurt tijdens het lezen als het ware je mond aan. Wat lekker is om uit te spreken, is daarmee lekker om te lezen. Ga maar na. Tijdens het lezen ‘hoor’ je een stem in je hoofd die de woorden voorleest. Lezen is dus praktisch gezien hetzelfde als spreken en luisteren tegelijkertijd. Gooi ze er maar in dus, die lekkere lip- en tandklanken.

Welke zijn dat dan?

  • Lipklanken: m, b, p, v, f, u, oe, o

  • Tandklanken: l, t, d, n, s

Doe er je voordeel mee. Maak je teksten tot een oraal feest.

Wil jij lekkerder schrijven?

Dat wil iedereen wil. En dat ga ik ook iedereen leren. Kom bijvoorbeeld naar mijn online masterclass ‘Sterkere teksten - deel 1’, of ‘Sterkere teksten - deel 2’.