Dat kan korter: 5 x hoe je met minder woorden meer zegt

Een belangrijk uitgangspunt als het gaat om copywriting: schrijf to the point, zeg meer met minder woorden. Waarom dat zo belangrijk is? Omdat je op die manier de vaart in je tekst houdt en je lezer zich niet verveelt; verveling is de nummer-één-wegklikoorzaak onder jouw lezers. Wat de grootste schrijvers en de beste verhalenvertellers dan ook met elkaar gemeen hebben: je leest als een raket door hun teksten. 

Om je te laten zien hoe je dat aanpakt, zie je verderop in dit artikel vijf teksten die ik korter heb gemaakt zonder belangrijke inhoud te schrappen. Eerst zie je de originele versie, dan die van mij.

Tekst 1 - De koopzegels van Albert Heijn

Versie Albert Heijn (82 woorden)

Hoe meld ik mij aan voor digitale koopzegels?

Koopzegels sparen doe je met een smartphone en je Bonuskaart. Zorg er eerst voor dat je de laatste versie van de AH app op je mobiel hebt. In ieder geval vanaf versie 7.2 (iOS en Android). Je kan de koopzegels al activeren op je app door de QR-code te scannen op ah.nl/koopzegels of in de Allerhande (pag. 91). Je vindt Koopzegels na het activeren terug onder je profiel (button met poppetje).

Versie van mij (60 woorden)

Hoe meld ik mij aan voor digitale koopzegels?

Je hebt een smartphone en een Bonuskaart nodig. Op je smartphone zet je de laatste versie van de AH-app. Daarna activeer je de koopzegels door de QR-code te scannen op ah.nl/koopzegels of op pagina 91 van de Allerhande. Je vindt al je Koopzegels onder je profiel - klik op het poppetje.

Wil je elke maand een heerlijk verhaal in je mailbox, vol praktische handvatten en verfrissende inzichten rond copywriting en brand stories? Meld je dan gratis aan voor mijn Brief van de Maand.

Tekst 2 - Bezorginformatie van IKEA

Versie van IKEA (69 woorden)

IKEA houdt de ontwikkelingen rondom het Coronavirus nauw in de gaten. De gezondheid en veiligheid van onze klanten en medewerkers zijn voor IKEA altijd topprioriteit.

Onze bezorgers brengen de producten daarom tijdelijk tot over de drempel van je voordeur. Dit om direct persoonlijk contact zoveel mogelijk te vermijden. Indien er geen lift aanwezig is, wordt er tot en met de 4de verdieping bezorgd. We bedanken je voor je begrip.

Versie van mij (55 woorden)

We houden de ontwikkelingen rond corona scherp in de gaten. De gezondheid en veiligheid van onze klanten en collega’s zijn daarbij het belangrijkste.

Daarom brengen onze bezorgers je producten tijdelijk tot over de drempel van je voordeur. Zo verminderen we direct contact. Zonder lift bezorgen we tot en met de 4de verdieping. Bedankt voor je begrip. 

Tekst 3 - Bijenlokkers van Natuur en Milieu

Versie van Natuur en Milieu (121 woorden)

Allereerst kun je natuurlijk allerlei planten, bomen of struiken in je tuin zetten om de bij te helpen aan voedsel. Ook zijn veel bijvriendelijke planten prima geschikt om in potten op het balkon of dakterras te plaatsen. Misschien heb je in het najaar al bloembollen geplant, maar in het voorjaar kun je ook allerlei planten zaaien of planten. Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel en blauwe knoop zijn echte bijenlokkers. Je kunt ook zelf zaadbommen maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is klei, potgrond, water en zaadjes (bijvoorbeeld een ‘bijenmix’). Als je zaadjes of planten in huis wilt halen, voorkom dan zoveel mogelijk dat je hiervoor op pad moet. Je kunt vaak ook vanuit huis online of bij lokale kwekers bestellen.

Versie van mij (82 woorden)

Je helpt bijen al aan extra voedsel door planten, bomen en struiken in je tuin te zetten. Geen tuin? Veel bijvriendelijke planten zijn geschikt voor potten op je balkon of dakterras. 

Zaaien doe je in het voor- of najaar. Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel en blauwe knoop zijn echte bijenlokkers. Ook een leuk idee: maak je eigen zaadbommen met wat klei, potgrond, water en zaadjes - bijvoorbeeld een ‘bijenmix’. Wil je daar niet de deur voor uit? Bestel ze dan online bij lokale kwekers.

Tekst 4 - Gatenplanttips van Mama Botanica

Versie van Mama Botanica (106 woorden)

Planten stekken is misschien wel één van de leukste dingen als het om plantenverzorging gaat. Door een stukje af te snijden of te knippen, een hele nieuwe plant laten groeien is soms zelf magisch. Maar het is niet altijd even duidelijk hoe de moederplant precies verder zal groeien.

Bij planten als de Monstera deliciosa snij je de stengel net boven een volgend blad door (zie hier meer over het stekken van de Monstera). De moederplant zal vanuit die knoop (de plek waar het blad aan de stengel vast zit of zat) opnieuw uitlopen. Er ontstaat dus een nieuwe zijtak vanuit de bovenste knoop aan de stengel.

Versie van mij (78 woorden)

Bij het verzorgen van planten is stekken een van de leukste dingen. Snij een stukje af en er groeit ineens een nieuwe plant. Magisch. 

Hoe de moederplant verder groeit, verschilt per plant. Bij het stekken van de Monstera deliciosa snij je de stengel net boven een volgend blad door. De moederplant loopt uit op de plek waar het blad aan de stengel vast zit of zat. Zo ontstaat een nieuwe zijtak vanuit de bovenste knoop aan de stengel.

Tekst 5 - Beleidsagenda Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Versie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (124 woorden)

Komend jaar is er 88 miljard euro beschikbaar voor de zorg. Dat is ruim 3 miljard meer dan in het jaar ervoor. Het kabinet investeert in de zorg voor jeugd en ouderen in verpleeghuizen. Ook voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen en om het werken in de zorg aantrekkelijk te maken wordt extra geld uitgetrokken. Het kabinet realiseert zich daarbij dat ook na deze kabinetsperiode de zorgvraag zal blijven stijgen terwijl de arbeidsmarkt krapper wordt. Daarom wordt samen met zorgverzekeraars, gemeenten, zorgverleners en patiënten nagedacht over de toekomstige zorgvraag, de samenhang in regio’s en de wijze waarop ons zorgstelsel die vraag moet gaan opvangen. Het kabinet komt voor de zomer van 2020 met voorstellen om de zorg in de toekomst betaalbaar en organiseerbaar te houden.

Versie van mij (91 woorden)

In 2020 hebben we 88 miljard euro voor de zorg, ruim 3 miljard meer dan in 2019. 

Dat investeren we in:

  • Jeugdzorg

  • Zorg voor ouderen in verpleeghuizen

  • De beschikbaarheid van geneesmiddelen

  • Het aantrekkelijker maken van werken in de zorg

Ook na deze kabinetsperiode stijgt de zorgvraag, terwijl de arbeidsmarkt krapper wordt. Daarom denken we samen met zorgverzekeraars, gemeenten, zorgverleners en patiënten na over de samenhang tussen regio’s en hoe we de zorgvraag samen kunnen opvangen. 

Voor de zomer van 2020 presenteren we voorstellen om de zorg betaalbaar en organiseerbaar te houden.

Pak je kapmes erbij

Zie je? Met minder woorden zeg je minstens net zo veel. Ook is het makkelijker om je tekst goed te volgen en besparen jij én je lezers tijd en energie.

Online masterclass 'Sterkere teksten - deel 1'

Wil je directer, actiever en overtuigender schrijven? Volg dan mijn online masterclass ‘Sterkere teksten - deel 1’. Daarin leer je de basics van een sterke tekst en ontdek je hoe je die structureel toepast. Na de online masterclass weet je hoe je vingerlikkend lekkere teksten op je scherm zet. Kort, scherp en origineel geformuleerd.

Handige artikelen die hierop aansluiten