‘’Jongens, we hebben een nieuwe purpose’’

Liever luisteren? Dat kan.

‘’Jongens, we hebben een nieuwe purpose’’, zo hoorde ik de CEO van een bedrijf ooit zeggen. Goh, dacht ik doen. Purpose is dus blijkbaar iets wat je gewoon zo uit de lucht kunt grijpen. Ik dacht altijd dat purpose veel dieper zit, dat het oprecht moet zijn en dat iemand je dat niet zomaar door je strot kan duwen. Toch hadden alle werknemers van dat bedrijf ineens allemaal, poef, abracadabra, een nieuwe purpose. Wonderlijk vond ik dat.

Tuurlijk, ik snap haar wel. Ik bedoel: wie kan er tegenwoordig nog zonder purpose? Geen purpose hebben is zoiets als geen avocado’s eten, niemand neemt je nog serieus. Dus dat ze begreep dat het bedrijf purpose moest hebben en dat ze ook begreep dat het dan wel fijn is als iedereen dat omarmt, dat valt alleen maar te bewonderen. 

Alleen heb ik dus moeite met het idee dat je zomaar ineens purpose hebt en dat iedereen binnen je bedrijf het daar dan toevallig ook mee eens is - omdat jij het zegt. Dan denk ik: hoe werkt dat dan in jouw ogen? Verwacht je dan dat je werknemers daar ineens doldriest enthousiast over gaan vertellen? Ik bedoel, het is jóuw purposeje, toch? Of hadden je werknemers uit gebrek aan creativiteit jou aan je jasje getrokken om voor hen een purpose te bedenken? 

En dan is er nog een dingetje: de inhoud. Je purposeje had namelijk te maken met groen doen enzo en een beetje duurzaam zijn. Terwijl ik een groot aantal werknemers in dikke benzineslurpende auto’s de parkeerplaats op zag rijden. Bovendien, de meeste mensen op de werkvloer hoorde ik eigenlijk nooit over dingen als bomen planten, water sparen en afval scheiden. 

Dus, hoe had je dat dan bedacht? Was je van plan ze één voor één te enthousiasmeren over jouw groene purpose? Had je een plannetje bedacht om ze tijdens heidagjes beter te leren kennen en dan op een onbewaakt moment te beginnen over hun ecologisch onverantwoorde gedrag, hen daarbij wat bijna ontkiemde kastanjes toestoppend - ‘’stop die maar in de grond Henk-Jan, dan draag je ook wat bij aan onze purpose’’.

Is het niet zo dat het zeg maar ook een beetje uit henzelf moet komen? En eerlijk is eerlijk, we weten allebei dat velen van hen enthousiaster zijn over auto’s, geld, leverworst, Ik hou van Holland en vliegreisjes naar lekker-bakken-geen-gedoe vakanties in Zuid-Europa. Dus, mocht je van plan zijn ze te overtuigen van een nieuw bestaansrecht, een nieuwe koers in hun leven, of ‘purpose’ zoals jij het zo mooi noemde, bereid je dan in elk geval voor op een tegenvallende intrinsieke motivatie. 

Elke maand het beste van mij en anderen over contentmarketing en copywriting? Meld je dan aan voor mijn Brief van de Maand.