zo maak je een brand story [+ voorbeeld]

De wereld wordt (meer dan ooit) geregeerd door verhalen. Het zijn de verhalen die de praatjes maken en de praatjes die de producten verkopen. Oké, je hebt ook een goed product nodig, maar er zijn maar weinig producten die het écht goed doen zonder een écht goed verhaal. Zeker in deze tijd, waarin verhalen sneller rondgaan dan Gordon zich op de kast laat jagen door Angela de Jong. Over de kracht van verhalen gesproken.

Dé manier om je merk richting te geven, kracht bij te zetten en in de harten van je doelgroep te torpederen, is dus het maken van een goed verhaal. Zo’n merkverhaal noem je ook wel een brand story - ja, in de wereld van marketing is het inmiddels zo erg dat we bepaalde dingen niet meer herkennen als we het niet één op één vertalen naar het Engels.

Anyway. Hoe maak je zo’n brand story?

In het kader van practice what you preach heb ik een brand story geschreven voor een denkbeeldige bakker om de hoek. Lees die eerst, dan geef ik je daarna tips om zelf aan de slag te gaan met je brand story.

Een voorbeeld: brand story Bakkerij M. Olensteen

Het was een stormachtige herfstdag, die veertiende van oktober 1918. Marcel Olensteen zat in zijn schommelstoel voor de openhaard een beetje in slaap te dommelen toen hij de voordeur dicht hoorde slaan. Het was zijn vrouw Mien, die thuiskwam na haar bezoek aan de kruidenierswinkel. ‘’De kruidenierswinkel was dicht, de slager was dicht en de kaasboer gaf ook niet thuis’’, zei ze terwijl ze haar van de regen doordrenkte jas boven de houtkachel hing. ‘’Dus het wordt vanavond droog brood als avondeten, schat’’, voegde ze daar nog aan toe.

Pssst. Voortaan één keer per maand mijn beste verhalen over contentmarketing en copywriting ontvangen. Schrijf je dan in voor mijn Brief van de Maand.

En zo geschiedde. Mien serveerde het brood dat Marcel die ochtend had gebakken in de houtkachel waarboven nu de jas van zijn vrouw te drogen hing. Marcel pakte gauw nog even het peper- en zoutstel uit de keuken en vond ook nog een restje roomboter van boerin Marga Rine, die een erf verderop woonde.

Waar het brood normaal gesproken samenging met ham van slager Karel Oeiendoder en kaas van kaasboer Simon Tremsel, beperkte de maaltijd op deze grijze grauwe dag zich tot brood met enkel een snufje zout, één gemalen peperkorrel en een zuinig likje roomboter. Na elkaar een zalig maal te hebben gewenst, deden Marcel en Mien Olensteen zich te goed aan het zelfgebakken brood.

Aardig om te vertellen is dat zowel Marcel als zijn vrouw Mien ondanks de uit nood geboren karigheid van deze maaltijd, nog nooit zo van hun avondeten hadden genoten. Sterker nog, Marcel verslikte zich bijna in zijn brood, hoestte de roomboter richting de houtkachel en haastte zich te zeggen: ‘’maar schat, dit is potverrudriedukaten het allerzaligste dat ik ooit door mijn slokdarm heb gejast!’’ Ook Mien glunderde bij het verorberen van deze lekkernij en beaamde de door Marcel zojuist uitgesproken constatering omtrent hun avondmaal. ‘’Wat je me zegt schat, wat je me daar zegt’’.

In de weken erna begon Marcel zijn eigen broodbakkerij. Nacht in nacht uit stond hij op nog voordat de hanen kraaiden en haastte hij zich naar zijn bakkerij om brood te bakken. Elke dag werd het brood een beetje beter. Het brood werd zelfs zo goed dat het hele dorp de neus ophaalde voor een brood dat niet van bakkerij ‘M. Olensteen’ vandaan kwam. Tot op hun sterfdag stonden Marcel en Mien samen in hun bakkerij. De laatste dagen ging het allemaal maar moeizaam, maar hun lijfspreuk ‘een dag zonder goed brood, doet smachten naar den dood’, had het succesvolle bakkersduo langer op de been gehouden dan menig dorpeling had durven dromen.

Gelukkig voor die dorpelingen had Michiel, de zoon van Marcel en Mien, zijn ouders op hun sterfbed beloofd het in de Graanstreek wereldberoemde brood het eeuwige leven te geven; hij zou de bakkerij voortzetten en ook zijn kinderen inlijven in de wondere wereld van de magische broodbakkerij.

Dat Marcel niet uit zijn nek had gekletst aan het sterfbed van zijn ouders, werd in de jaren erna duidelijk. Nog altijd is Bakker M. Olensteen een begrip, zowel binnen als buiten de Graanstreek. Van heinde en verre en nog vóór het ochtendgloren zich aandient, vertrekken de mensen richting Bakker M. Olensteen voor een halfje van het kruimelige goud.

Michiel heeft de bakkerij inmiddels aangepast aan de moderne tijd, maar de filosofie is nog altijd dezelfde; écht ambachtelijk brood, met liefde en aandacht gebakken, en ook, of misschien zelfs vooral, lekker zonder beleg. Ondanks de mateloze populariteit van de inmiddels honderdjarige bakkerij, is er voor elke vaste én nieuwe klant tijd voor een praatje en een broodadvies op maat. Het assortiment heeft Michiel uitgebreid met hippe broden als ‘vezelrijk roggebrood’, ‘volkoren extra gluten’, ‘volkoren glutenvrij’ en ‘nógmeergranenbrood’, maar alle broden worden nog gebakken op de ouderwetse, door zijn vader Marcel ontwikkelde wijze. En zo leven de ziel van Marcel en Mien nog lang en gelukkig voort.

Tips om zelf aan de slag te gaan

  • Maak het persoonlijk - Mensen lezen graag iets over mensen, mensen spreken tot de verbeelding

  • Gebruik een held - In een goed verhaal zit iemand waar de lezer bewondering voor kan hebben, iemand die sympathie opwekt

  • Laat je gaan - Lieg nooit, maar een sappig mandarijntje is nu eenmaal lekkerder dan zo’n droge

  • Gebruik geschiedenis - Zelfs als je vorige week pas je bedrijf bent begonnen, heb je al een heleboel meegemaakt. Actions speak louder than words, dus geef die actions een plek in je verhaal

  • Maak het herkenbaar - Een held is leuk en sappigheid juich ik ook toe. Maar gebruik ook elementen die tot de verbeelding van de lezer spreken, dingen die in zijn of haar wereld ook aan de hand zijn

  • Je maakt een verhaal, geen advertorial - advertenties schrijf je maar voor campagnes, een brand story moet een verhaal zijn, lekker om te lezen

Voor alle duidelijkheid; zuig het verhaal niet uit je duim, maar ga op zoek naar het échte verhaal achter jouw bedrijf. Als het goed is, is er altijd een verhaal te vinden dat meer dan mooi genoeg is om jouw brand story te kunnen zijn. Realiseer je dat het verhaal over Bakkerij M.Olensteen met een lichte knipoog is geschreven. Dat heb ik gedaan om je te laten zien dat je je vooral lekker moet laten gaan. Wees niet te zuinig met de jus.

In het kader van contentmarketing

Het mooie van zo’n brand story is dat het de basis vormt voor een contentgedreven merkidentiteit. Dat is een cruciaal onderdeel van je contentstrategie. Dus wie serieus aan de slag wil met contentmarketing, kan maar beter investeren in een goede brand story.

Zodra je ermee aan de slag gaat zul je zien wat de kracht van het verhaal betekent voor jou. En niet alleen voor jou, ook voor je bedrijf, je collega’s, je partners, je klanten én je potentiële klanten. Met een goed verhaal is iedereen in staat de juiste mensen te verleiden.

Wil je hulp bij jouw brand story? Ik maakte brand stories voor Brandmannen, Hooray, Moneyou, Mazda en andere merken. Ook jou help ik graag, zeg gerust hallo.

Succes!