netwerkborrels: trek vooral je spijkerbroek met gaten aan

[liever luisteren dan lezen? dat kan]

Vandaag las ik op Nu.nl het artikel Netwerkborrels: Laat je spijkerbroek met gaten thuis’. In het artikel komt een aantal experts aan bod dat de lezer vertelt hoe je dat aanpakt, al die netwerkborrels in januari. ‘Expert’ Roel Wolbrink, van kleermakerij New Tailor en bekend van zijn etiquettegids Het Blauwe Boekje doet ook zijn zegje. In zijn interview met Nu.nl zegt hij het volgende:

‘’Aan de hand van de locatie kun je vaak aflezen wat er verwacht wordt. Een café staat voor casual, een chic restaurant vereist wat meer aandacht en in een bedrijfskantine kun je gewoon in je werkkleding komen’’

En even verderop in het artikel:

"Mensen hebben verwachtingen aan de hand van de kleding die je draagt; draag jij een jasje, dan zullen mensen je professioneel inschatten. Natuurlijk is het belangrijk om iets te dragen waar je je fijn in voelt, maar het is voor anderen het begin van een negatief oordeel.’’

Beste Roel. Ik geloof best dat jij ‘verstand’ hebt van kleding. Ook zul je vast een hele hippe kledingkast hebben en heel goed kleurtjes kunnen combineren. Maar weet jij ook waar een netwerkborrel voor bedoeld is? Ik zal het je uitleggen. Een netwerkborrel is bedoeld om mensen te ontmoeten met wie je op zakelijk vlak iets voor elkaar kunt betekenen. Daarbij helpt het dus om jezelf te laten zien. Als jij een spijkerbroeken-met-gaten-mens bent, dan is het dus goed om dat ook te laten zien. Dan kom je in contact met mensen die het helemaal niet erg, of eigenlijk zelfs wel stoer, of ‘lekker authentiek’ vinden dat jij gewoon een spijkerbroek met gaten aantrekt. Dan kun je jezelf zijn, heb je een écht gesprek en ga je misschien samenwerken met iemand die weet wie jij bent en jou daarom waardeert. In ieder geval ga je niet met iemand samenwerken die naar jouw broek keek en dacht ‘dit is het begin van mijn negatieve oordeel’, want met zo iemand wil jij helemaal niet samenwerken, als spijkerbroeken-met-gaten-mens.

Pssst. Voortaan één keer per maand mijn beste verhalen over contentmarketing en copywriting ontvangen. Schrijf je dan in voor mijn Brief van de Maand.

Dan even andersom. Stel dat je als spijkerbroeken-met-gaten-mens een chique pak aantrekt en zo in gesprek komt met anderen, dan denken die anderen in gesprek te zijn met een chique-pak-mens. En dat ben jij helemaal niet. Nee, jij bent een spijkerbroeken-met-gaten-mens. En als je dan gaat samenwerken met elkaar en die ander er dan achterkomt dat jij een spijkerbroeken-met-gaten-persoonlijkheid hebt en dat ‘ie daar helemaal niet lekker op gaat, dan denk je ‘had ik toch die spijkerbroek, die met die gaten, maar aan gedaan’. Ja, dan was je op diezelfde netwerkborrel een minder stijve Harry tegengekomen die door die gaten heen had gekeken, figuurlijk dan.

Roel, ik vind het hartstikke leuk dat jij een boekje hebt geschreven over etiquettes. Maar het is 2019, authentiek zijn is het nieuwe ‘etiquette’. Verder zijn etiquettes vooral bedoeld om op wijnflessen te plakken, nadat je de spelling hebt aangepast natuurlijk. We zijn er inmiddels achter dat het waardevoller is om jezelf te zijn, dat je je niet hoeft te verschansen in een pak om ‘indruk’ te maken.

Tuurlijk, er zijn nog kringen waar dit soort conservatieve regels gelden. Er zijn nog netwerkborrels waar de ouderwetsche haantjescultuur nog welig tiert. Waar massa’s grijze muisjes allemaal de oppermuis napiepen, allemaal zo ongemakkelijk als het eten van die té hete bitterbal die op dat soort netwerkborrels wordt geserveerd.

Roel, ik wou dat ik van spijkerbroeken met gaten hield, dan was ik nu naar een netwerkborrel gegaan, puur om jouw ongelijk te bewijzen.

Lieve lezers. Wees jezelf, je meest uitgesproken, mooie, eigenwijze of juist helemaal niet eigenwijze zelf. Laat jezelf zien, omarm de gaten in je spijkerbroek of draag je pak met verve, gewoon omdat jij daar zin in hebt. Gewoon, omdat jij dat bent. Niet vanwege Roel en zijn etiquettes. En mocht je Roel tijdens een netwerkborrel met opgeheven vinger op je af zien komen stampen, stop dan gauw een bitterbal in je mond en zeg ‘kabbu diks sgele Roew’.