8 oefeningen om je merkidentiteit + stemgeluid te vinden

Sterke content vertelt een goed verhaal, weet de aandacht van je publiek vast te houden en brengt de boodschap over die je voor ogen had. Maar mét echt sterke content is meer aan de hand. Echt sterke content vertelt je verhaal op een manier die onmiskenbaar jij is.

Een sterke merkidentiteit is daarom cruciaal. Om tot die sterke merkidentiteit te komen, heb ik acht oefeningen voor je ontwikkeld. Het maakt niet uit of je nu net een bedrijf hebt gestart, al jaren bezig bent of op de communicatieafdeling werkt van een bedrijf dat haar identiteit al talloze jaren geleden bedacht. In het kader van sterkere content kan het geen kwaad jouw merkidentiteit opnieuw onder de loep te nemen en strakker te trekken. Vergeet niet: content is je merk, content is wat mensen van jouw merk zien en dus bepaalt de content die je publiceert in grote mate de perceptie van je merk. Niet iets waar je lichtzinnig over kunt doen dus.

Klaar om aan de slag te gaan met een sterkere merkidentiteit? Maak dan een docje aan en ga aan de slag met de volgende acht oefeningen:

Oefening 1] All you need is één alinea

Schrappen is aanscherpen. Daarom helpt het om jezelf flink te beperken in de hoeveelheid ruimte die je hebt om je verhaal te vertellen. Hoe minder woorden je gebruikt, hoe meer je gedwongen bent om tot de kern door te dringen. Schrijf daarom één alinea (speel niet vals, maak er geen eindeloze alinea van), waarin je zo helder mogelijk verwoordt wie je bent.

Vragen die je daarbij op weg helpen:

 • Wie ben je?

 • Wat doe je?

 • Op wat voor manier doe je dat?

 • Wat is het allersterkste aan de manier waarop jij het doet? (en hoe verschilt dat van je concurrenten?)

 • Wat hebben de mensen voor wie je het doet eraan?

Ik doe een voorzet. Mijn filosofie:

Content kan je merk maken of breken. Daarom heb je een slimme contentmarketingstrategie nodig en sterke content. Wil jij impact maken met je merk? Doordringen tot de hoofden en harten van de mensen die je wilt bereiken? Dan moet je jezelf durven zijn, creatief kunnen zijn en bereid zijn net een beetje meer liefde te investeren in je content dan je concurrenten doen. I will make it happen, van strategie tot uitvoering.

Oefening 2] En nu met beeld en geluid

Verhalen vertellen doe je natuurlijk niet alleen in tekst, maar ook in beeld. Om die reden, en omdat je een identiteit niet alleen in woorden, maar ook in beelden en geluiden uitdraagt, ga je de merkidentiteit die je hebt verteld bij oefening 1, nu vertellen in een video van maximaal dertig seconden.

Pssst. Voortaan één keer per maand mijn beste verhalen over contentmarketing en copywriting ontvangen. Schrijf je dan in voor mijn Brief van de Maand.

Belangrijke uitdaging bij deze oefening is dat alles wat er te zien en horen is in jouw video, consistent is en jouw identiteit naar voren brengt. Jij vertegenwoordigt het merk, in de woorden die je uitspreekt, maar ook in de manier waarop je die woorden uitspreekt, de outfit waarin je die woorden uitspreekt en de omgeving waarin je die woorden uitspreekt. Het plaatje moet kloppen. Let onder andere op:

 • De snelheid waarmee je praat

 • De intonatie in je stem

 • Je spreekstijl

 • Je gezichtsmimiek

 • De manier waarop je beweegt

 • Je kleding

 • Je omgeving

 • De kleuren die te zien zijn

 • De manier waarop je de video edit

Oefening 3] Zoek de verschillen

Schrijf je twee belangrijkste concurrenten op. Welke verschillen zie je tussen jouw merkidentiteit en die van je concurrenten? Schrijf de verschillen die je ziet per concurrent op:

 • Wat doe jij? / Wat doen zij?

 • Op wat voor manier doe jij dat? / Op wat voor manier doen zij dat?

 • Wat is het allersterkste aan de manier waarop jij het doet? / Wat is het allersterkste aan de manier waarop zij dat doen?

 • Wat hebben de mensen voor wie je het doet eraan? / Wat hebben de mensen voor wie zij het doen eraan?

Wil je nog een stapje verder? Personificeer; omschrijf de personificatie van jouw merk en die van jouw twee concurrenten. ‘Kleed’ ze zo aan:

 • Man / vrouw / ongeslachtelijk

 • Lang / kort

 • Dik / dun

 • Jong / oud

 • Kleding

 • Sieraden

 • Houding

 • Gezichtsuitdrukking

 • Manier van spreken

 • Formele uitstraling / informele uitstraling

 • Karaktereigenschappen: brutaal, empathisch, benaderbaar, charismatisch, avontuurlijk, etc.

Oefening 4] Schrijf een referentie over jezelf

Wat zou een klant, die een complete indruk heeft van jouw merk, over jouw merk zeggen in een referentie? Kruip in de huid van zo’n klant en schrijf een referentie over jezelf. Ter inspiratie pak je eventuele bestaande referenties erbij. Maak ‘m niet per se lovend of kritisch, maar zo realistisch mogelijk. Baseer je eventueel op gesprekken met klanten, leveranciers of partners, of misschien dat je zelfs een onderzoek hebt uitgevoerd waarvan je de resultaten kunt gebruiken.

Kijk nu eens naar de referentie die je hebt geschreven. Ben jij tevreden? Komt dit overeen met de merkidentiteit zoals jij die wenst? Wat mis je nog? Wat komt overeen en wat juist niet? Zo weet je welke elementen van je merkidentiteit je nog niet goed genoeg naar voren brengt.

Oefening 5] Wat zou jij anders doen?

Bekijk drie stukken content van je belangrijkste concurrenten. Wat zou jij anders doen? Wat zou je anders verwoorden? Wat zou jij nooit zeggen? Wat mis je wat je zelf wél zou vertellen? Let ook op de stijl en vormgeving; hoe ziet het eruit en waaraan zouden mensen kunnen zien dat jij dit niet bent?

Oefening 6] Twee keer drie woorden

Welke drie woorden passen het beste bij jouw merkidentiteit? Pak de alinea van oefening 1 er nog eens bij en probeer ‘m te reduceren tot drie woorden.

Je merkidentiteit uitdragen heeft natuurlijk te maken met wat je wél wilt overbrengen, maar ook met wat je absoluut niet wilt overbrengen. Schrijf daarom ook de drie tegenovergestelde woorden op van de drie woorden die je hebt opgeschreven.

Oefening 7] Hell no’s

Stel dat jij een presentatie zou moeten geven. Een hele belangrijke presentatie. Een presentatie waarmee je de wereld wilt laten zien wie je bent en wat je doet. Welke woorden zou jij absoluut nooit gebruiken? Welke uitspraken passen niet thuis in die presentatie? Ter inspiratie pak je je over-ons of over-mij pagina erbij (ik hoop dat je die woorden en uitspraken daar niet tussen ziet staan, maar you never know) of de over-ons of over-mij pagina van je twee concurrenten.

Oefening 8] Kijk eens in de spiegel

Bekijk de laatste tien stukken content die je hebt gepubliceerd. Dat kan een tweet zijn, een artikel op je eigen website, een LinkedIn update, een video op Youtube, het maakt niet uit. Pak de laatste tien.

Wat valt je op? Wat is het beeld dat je krijgt van jouw merk? In welke opzichten ademt jouw content jouw identiteit? En in welke opzichten juist niet? Wat zie je wel en wat mis je juist nog?

Aan de slag met je merkidentiteit

Nu je deze acht oefeningen hebt gedaan, is het zaak te zorgen dat alle content die je vanaf nu publiceert jouw strakker aangetrokken merkidentiteit ademt. In elk woord. In elke pixel. Trap niet in de valkuil van het enthousiast aan de slag gaan en er daarna nooit meer iets mee doen. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld één keer per maand een check doet; kijk regelmatig naar jouw content en bepaal of je nog op de goede weg zit.

Succes!