Het fundament onder je tone of voice: de houding van je merk

Bij het bouwen van je merk is je tone of voice een van de belangrijkste elementen. Want de manier waarop je merk praat, zegt veel over de persoonlijkheid van je merk. Vooral de voice, de stijl die in elke situatie hetzelfde is en daarmee het herkenbare geluid vormt van het merk, is cruciaal. Hoe bepaal je die voice? Wat zit daaronder? Nou, daaronder zit je houding. In dit artikel lees je wat ik bedoel met die houding en hoe je tot zo’n houding komt.

Ik kan er lang over vertellen - en dat doe ik graag als copywriter met een heerlijk toetsenbord - maar ik kan het je ook laten zien ga het je laten zien.

Een formule voor je houding

Met deze formule werk je in drie stappen naar je houding toe:

Visie + missie = houding

Heb jij je visie en missie al uitgewerkt? Mooi, dan heb je ‘m al, je houding. Tenminste, bijna. Heb je je visie nog niet? En je missie ook nog niet? No sweat. Ik geef je die van mij en laat je zien hoe je ze gebruikt om tot je houding te komen.

Stap 1: je visie

Hoe kijk je naar de wereld binnen de context van jouw vakgebied? Wat gebeurt daar en wat valt jou daaraan op? En de laatste vraag, de vraag die jouw visie JOUW visie maakt: wat vind je daarvan?

Wil je meer weten over mijn coachingtraject ‘Messcherpe Teksten’ of wil je samen met mij je eigen maatwerk coachingtraject vormgeven? Check dan de TIMcademy.

Om je een voorbeeld te geven, dit is die van mij:

Het vertellen van een goed verhaal wordt steeds belangrijker om je doelen te bereiken. Daarom is het waardevoller dan ooit om te weten wie je bent, en in staat te zijn dat op een krachtige manier op een ander over te brengen. Eigenheid is het belangrijkste uitgangspunt voor je verhaal. Creativiteit de meest waardevolle tool voor het vertellen van dat verhaal.

Stap 2: je missie

Ok, nu je een visie hebt geformuleerd, moet je daar wat mee. Tenminste, dat hoeft niet, maar tenzij je je visie alleen maar op een tegeltje aan de muur wilt hangen, raad ik je aan er iets mee te doen.

Dat is je missie. Dus, de vraag is: kijkende naar die wereld en dat vakgebied, wat daar gebeurt en wat je daarvan vindt, wat kan en wil jij daarmee doen?

Om je een voorbeeld te geven, dit is die van mij:

Ik wil mensen en merken die iets sympathieks doen voor de wereld waarop we leven helpen bij het ontwikkelen van een sterke brand story en messcherpe teksten. 

Stap 3: je houding

Visie + missie = houding

Dus: schrijf je visie en missie aan elkaar, dan ontstaat vanzelf je houding. Kijk maar.

Het vertellen van een goed verhaal wordt steeds belangrijker om je doelen te bereiken. Daarom is het waardevoller dan ooit om te weten wie je bent, en in staat te zijn dat op een krachtige manier op een ander over te brengen. Daarbij is eigenheid het belangrijkste uitgangspunt voor je verhaal. En creativiteit de meest waardevolle tool voor het vertellen van dat verhaal. 

Daarom wil ik mensen en merken die iets sympathieks doen voor de wereld waarop we leven, helpen bij het ontwikkelen van een sterke brand story en messcherpe teksten. 

En nu aan de slag met je tone of voice

Bij het ontwikkelen van je tone of voice begin je bij het uitwerken van je merkpersoonlijkheid. Omdat je de houding van die persoonlijkheid al hebt, heb je het fundament onder het karakter al neergezet. Dat maakt het een stuk makkelijker om te bedenken wat voor uiterlijke en karakteristieke kenmerken je daaraan verbindt.

Begin dus bij het schrijven van de houding van je merk. En als je die hebt, kun je verder met het uitwerken van de persoonlijkheid van je merk.

Artikelen en producten die hierop aansluiten

Wil je dat ik met je meedenk over je tone of voice? Dan is een TIMstorm misschien wel iets voor jou.