Brief van de Maand - November 2021

Missie + visie = houding | Aan de slag met je tone of voice

Joehoe,

Een tijdje geleden liep ik een volle ruimte binnen en knoopte ik met een aantal mensen een gesprek aan. Je herkent het vast wel: ik voelde in geen-tijd met wie ik een klik had en met wie niet. 

Sterker nog, bij die ene gozer, hoe heet ‘ie ook alweer, viel ik tijdens het handen schudden al bijna in slaap. Terwijl ik bij die persoon daarnaast een heel ander gevoel had. Met haar zou ik morgen drie maanden op vakantie kunnen zonder me een moment te vervelen.

Hoe kan dat toch? Waarom voelen gesprekken met sommige mensen aan als interactieve TED-talks zonder eind en loop je bij andere mensen een acute slaapstoornis op? 

Onder de douche - waar anders - realiseerde ik me laatst: het is iemand zijn houding die maakt dat je die persoon interessant vindt of niet. 

Ok, Tim, leuk die ideeën onder de douche, maar ik ben hier niet voor je maandelijkse badkamerbreinbraaksel, kun je dat alsjepleasejeblieft vertalen naar iets tekstschrijverigs?

Aber natürlich. Ik heb m’n badkamerbreinbraaksel voor je bij elkaar geveegd en vertaald naar een copywriteformule waarvan ik denk dat ‘ie de hoofdrol zou moeten spelen in elke serieuze tone of voice:

Missie + visie = houding

In dit artikel leg ik je uit hoe je via je missie en je visie tot je houding komt en hoe die houding hét fundament is voor onder je tone of voice - in mijn ogen zo’n beetje het belangrijkste communicatiedocument dat er bestaat.

En als je dan toch met je tone of voice bezig bent, of dat een interessant onderwerp vindt, dan raad ik je aan ‘7 Best Examples of Brand Tone of Voice’ te lezen op Medium, met leerzame voorbeelden van Coca Cola, Old Spice, Starbucks en andere merken.

ATTENTIE, ATTENTIE,

Tussen haakjes: dat woord komt overigens van het Latijnse Attentiō, dat ‘gericht zijn op’ betekent. 

Maar dat terzijde. 

Ik heb opnames gemaakt van mijn online masterclasses ‘Sterkere teksten - deel 1’ en ‘Sterkere teksten - deel 2’. Dus, als je die online masterclasses hebt gemist en je wilt ze alsnog volgen, kijk dan de opname. Voor €35 leer je in één uur tijd voor de rest van je leven sterkere teksten te schrijven. Honderden van je vakgenoten beoordeelden de online masterclasses met een dikke 8,5, dus quality guaranteed:

Nog meer ATTENTIE: ik ga how-to’s maken: korte filmpjes met praktische inhoud rond concrete copywrite-onderwerpen. Wil je mij laten weten met welke onderwerpen jij wilt dat ik begin? Je zou me enorm blij maken door 30 seconden de tijd te nemen dit formulier in te vullen. Muchas merci.

Rest mij nog af te sluiten met een liedje om bij te werken. Luisterend naar dit liedje trapte ik gisteren onbewust het gaspedaal van mijn oude Citroën zó hard in dat ik binnenkort een snelheidsboete op mijn deurmat verwacht. Die snelheid is verkeersboetetechnisch gezien ongewenst, maar achter je laptop zorgt ‘ie ervoor dat je met de lunchpauze klaar bent met je dagplanning. 

Tot volgende maand.

Tim