It’s the best thing since sliced bread - Londense inspiratie voor sterkere teksten

Ik weet ‘t: ‘’Het is het beste ding sinds gesneden brood’’ klinkt gewoon niet zo lekker als ‘’It’s the best thing since sliced bread.’’ Er is iets met die Engelse taal. Er is iets wat maakt dat het zo lekker vloeit en rijmt en doet en swingt en zingt. Wat dat is, daar kom ik misschien later nog op terug. Voor nu geef ik je een aantal jolly good voorbeelden van copy die ik afgelopen winter tegenkwam in London.

#1 - Everything changes - London Underground

De Londense metro is een bijzondere plek. De mensheid rent en raast aan je voorbij in al haar vormen en kleuren, ieder met een eigen geschiedenis, een eigen toekomst. Inspiratie genoeg dus. Om je hoofd over te laten stromen complementeert de London Underground haar decor van betoverend publiek en karakteristieke tunnelvormige voertuigen - vandaar de naam ‘the tube’ - met gedichten. Deze springt eruit, wat mij betreft. Een gedicht van de Londense dichter Cicely Herbert:

Everything changes. We plant trees for those born later but what's happened has happened, and poisons poured into the seas cannot be drained out again. Poisons poured into the seas cannot be drained out again, but everything changes. We plant trees for those born later.

Een soort palindroom-gedicht. En het bijzondere is: door de volgorde om te draaien, veranderen het perspectief én daarmee de betekenis. Quite brilliant. 

everything changes poem.jpg

#2 - Hot dog, hot price - IKEA

London kent een rijke advertising sector die barst van het talent - voor jou honderd anderen, dus als je niet proper talented bent, kun je zwaaien naar je copy-carrière. En dat is te merken. Het aantal advertenties om je heen is overwhelming en toch pakken ze je aandacht. Vaak met korte, ogenschijnlijk simpele teksten die je ogen bij de lurven pakken en niet meer loslaten.  

hot dog hot price.jpg

Magical. Simply magical. En dat terwijl ik geen vlees eet.

#3 - When I grow up… - Nutmeg

Dat storytelling werkt, weten we inmiddels. Waarom het werkt en hoe je het kunt gebruiken, daar heb ik het vaker over. Bijvoorbeeld als ik je vertel hoe je een branded story in elkaar zet of wat de basis is voor een goed verhaal met storytelling-elementen. 

Luister je liever dan dat je leest? Bijvoorbeeld tijdens het koken, hardlopen of als je je planten water geeft? Abonneer je dan gratis op de TIMcast, waarmee je naar (bijna) al mijn artikelen kunt luisteren.

Dat storytelling ook werkt met hele korte, simpele teksten, zie je in deze advertentie van beleggingsmaatschappij Nutmeg. 

When I grow up… 

De kracht zit in die vier woorden, maar nog meer in alle woorden die er niet staan. Ja, de ware kracht zit ‘m in de woorden die vanzelf bij je naar boven komen, omdat iedereen weleens een verhaal begint met die woorden. En omdat die verhalen altijd gaan over je dromen, de grote dingen die je wilt bereiken in het leven. Laat dat nou net zijn waar Nutmeg over gaat. Smart. Just utterly smart.

Nutmeg.jpg

#4 - Weird, Wonky, Ugly and Mishapen - Rejuce

Genoeg van merken die zichzelf op de borst kloppen? Genoeg van de termen die zijn uitgehold omdat borstklopperij-vocabulaire nu eenmaal volledig is uitgewoond? 

Rejuce legt in z’n teksten dezelfde frisheid als in z’n dranken. Rejuce is de outcast, de crazy one die het anders doet en daar voor uit durft te komen. Zó crazy dat ‘ie zichzelf de hak neemt nn zichzelf daarmee als een oase in de woestijn in jouw dorstige brein laat sijpelen.

Rejuce.jpg

#5 - Lucky enough to look under 25 - Government

Speaking of een andere aanpak. Ook the last but not least turns dingen around. Iets wat peoples normaly gesproken vervelend vinden, tovert de writer van deze ad juist om in een positive experience. Clever, want nu hóóp je dat ze om je ID asken, right?

under 25.jpg

Sorry voor mijn English, next time weer gewoon in het Nederlands, I just can't help being mesmerised about London

Handige artikelen die hierop aansluiten