‘’Brace yourselves, winter is coming’’ - Waarom het nu tijd is in je brand story te investeren

Fraulein covid heeft inmiddels flink huisgehouden. Met inmiddels bijna een miljoen doden op haar naam en velen die nog zullen volgen, hebben vrijwel alle landen drastische maatregelen genomen om uitpuilende IC’s en alle directe en indirecte gevolgen daarvan binnen de perken te houden - voor zover dat kan. Over die directe en indirecte gevolgen gesproken: lockdown of geen lockdown, wel of geen mondkapjes, Zweeds of Spaans beleid: de economie gaat er niet lekker op. Bedrijven vallen bij bosjes om en economen waarschuwen voor een nabije toekomst vol verstrekkende recessie-ellende. Winter is coming. ‘’

Brace yourselves’’, zeggen ze in Game of Thrones. In die serie refereert die alom geadopteerde leus vooral aan zwaarden, muren en verdedigingstorens, maar ik wil het vooral met je hebben over je brand story, ookwel ‘merkverhaal’ genoemd. Nu investeren in een overtuigend, constructief en actueel relevant merkverhaal is namelijk doorslaggevend bij het doorkomen van die winter die komende is. 

Luister je liever dan dat je leest? Bijvoorbeeld tijdens het koken, hardlopen of als je je planten water geeft? Abonneer je dan gratis op de TIMcast, waarmee je naar (bijna) al mijn artikelen kunt luisteren.

Ja, er zullen nog veel meer bedrijven ten onder gaan. En ja, de economische uitdagingen die corona tot dusver met zich mee heeft gebracht vormen hoogstwaarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Wie zichzelf ook wil kunnen verdedigen tegen de rest van die ijsberg, doet er goed aan te investeren in een goede brand story.

Dat wil niet zeggen dat je ineens iets heel anders vertelt nu de wereld in brand staat en jij aan de achterkant business-as-usual-beleid voert.

Wat dat wél wil zeggen is dat je je bedenkt wat jouw plek is binnen deze nieuwe situatie. Wat kun jij betekenen voor de wereld nu die wereld meer dan ooit behoefte heeft aan merken die niet in de eerste plaats aan geld denken? Hoe wil jij post-covid herinnerd worden en wat wil jij straks kunnen antwoorden op de vraag: wat deed jij als merk toen die pandemie de wereld in haar greep hield? 

Dus. Heb jij daar een antwoord op? Voor zover je dat nog niet hebt, is het dus tijd om een brug te slaan tussen wat mensen nu nodig hebben en wat jij voor die mensen kunt doen. En die brug te vatten in de juiste woorden. Woorden die dieper graven dan de veelgehoorde clichés, woorden die jouw antwoord op die vraag op rake en oprechte wijze overbrengen op de mensen die jij als merk gaat helpen. 

Winter is coming. Wat is jouw verhaal?

Handige artikelen die hierop aansluiten