Zo schrijf je een supersterke titel boven je artikel: tips, inspiratie & wat je niét moet doen

Voor het gemak ga ik er even vanuit dat je een artikel schrijft omdat je het leuk vindt - stop er anders meteen mee - én dat je het fijn vindt dat je artikel ook daadwerkelijk gelezen wordt. Klopt dat? Realiseer je dan dat je kunt zwoegen en lijden en zweten op je artikel en dat dat allemaal voor niks is als je er geen sterke titel boven zet. Daarom help ik je in dit artikel op weg naar een supersterke titel.

De kracht van een sterke titel

Een titel pakt iemand bij de lurven en sleurt ‘m je artikel in. Of doet dat niet. Dat maakt nogal een verschil dus. Kortom: jouw artikel staat of valt met een goede titel. Dat dat duidelijk is.

Wil je meer weten over mijn coachingtraject ‘Messcherpe Teksten’ of wil je samen met mij je eigen maatwerk coachingtraject vormgeven? Check dan de TIMcademy.

Trouwens: je titel is niet alleen verantwoordelijk voor een groot deel van het succes ná het publiceren, ook tijdens het creatieve proces speelt je titel al een belangrijke rol. Een titel zit in je hoofd tijdens het schrijven en komt daar tot leven. Wat je titel bij jou losmaakt, maakt het ook los bij je lezers. Een titel stuurt jou als schrijver dus ook, al tijdens het schrijven, een bepaalde kant op. Inhoudelijk, omdat je titel meestal iets zegt over de inhoud, maar ook gevoelsmatig, omdat een titel ook een bepaald gevoel losmaakt. 

Schrijf je je titel dus vóórdat je de rest schrijft? En niet, zoals veel schrijvers aanraden, nádat je artikel af is, hoor ik je denken? 

Inderdaad.

Tuurlijk, als je artikel af is en je hebt een nóg beter idee voor je titel, dan gebruik je dat idee. Dat gebeurt heel vaak, omdat je tijdens het schrijven van je artikel meer feeling krijgt met de inhoud en je daardoor makkelijker de kern van je artikel weet te formuleren. Maar dat hoeft niet. In ieder geval wil je tijdens het schrijven kunnen profiteren van de kracht van een titel. Eerst je titel dus, en dan de rest. En eventueel tijdens, of achteraf, een nóg sterkere titel.

Maar: wat is dan een goede titel? Hoe leg je er die eerder genoemde kracht in?

Veel gebruikte trucs

We kennen ze allemaal, de veelvoorkomende vormen die vaak je aandacht pakken. Ik kan er kort over zijn, want je hebt er waarschijnlijk alleen vandaag al een paar keer op geklikt en je voelt bijna instinctief waarom het werkt. Ik som ze daarom voor je op en ga daarna dieper in op de materie. Toch benieuwd naar wat er achter die trucjes zit? Lees dan: ‘13 attention-grabbing title formulas and how to use them’. Hoe dan ook, dit zijn ze:

  1. How to + [task or action] + [result]

  2. The secret to [a relatable need or goal shared by all or most of your readers]

  3. [Number] + things you need to know to [accomplish something]

  4. [Number] common myths about [subject]

  5. Here’s what happened when I [attempted or participated in something interesting or unusual]

  6. [Number] warning signs that [potential outcome]

  7. The top ten [products, films, books, music tracks, places to travel, etc.]

  8. Simple ways to [make some kind of progress]

  9. Highlights from an exclusive Q&A with [notable person]

  10. Get more [noun] by trying these [number] proven tips

  11. How to survive [a challenging situation or life event]

  12. Is/are [item, food, action, technique, or decision] good or bad?

  13. [Number] things that are making your [problem or issue] worse

Veel plezier ermee. Ze werken prima, vaak meer dan prima. En als je geen inspiratie hebt of geen behoefte aan een originelere titel, want dat hoeft echt niet altijd, dan heb je hier een handige trukendoos mee in handen. 

Oja, nog een kleine kanttekening bij die trukendoos

Beschouw de trucs als drugs: het is lekker, maar een overdosis ligt op de loer. Gebruik er niet teveel van en gebruik het verstandig, want anders krijg je clickbait. Needless to say: dat wil je niet. 

Aan de slag met je eigen titel, zonder trukendoos

Grof gezien zijn er twee soorten titels. 

  1. Titels die je aandacht trekken omdat ze je inhoudelijk nieuwsgierig maken

  2. Titels die je aandacht trekken omdat ze je emotioneel weten te raken

Goed, en titels die een beetje van beide doen. Maar voor het gemak houd ik het bij deze twee soorten. Voor elke soort heb ik een handige aanpak voor je bedacht waarmee je een sterke titel schrijft.

Zo schrijf je een titel die inhoudelijk nieuwsgierig maakt

Je probeert dus potentiële lezers te trekken door ze inhoudelijk nieuwsgierig te maken. Je vertelt ze iets interessants in je titel, zodat ze klikken, maar niet alles, zodat er nog een reden is om behalve de titel ook de rest te lezen. 

Wat je dan wél en niet vertelt? Dat bepaal je door deze drie vragen te beantwoorden.

  1. Wat weten je lezers al?

  2. Wat is in één zin wat jij je lezers gaat vertellen wat ze nog niet weten?

  3. Op welke vraag geeft dat een antwoord?

Stel: je schrijft een artikel over de nadelen van te veel suiker eten en drinken. In je artikel geef je een paar voorbeelden van producten met veel suiker die je makkelijk kunt mijden.

Daar gaan we. Drie mogelijke antwoorden op de drie vragen.

1 - Wat weten je lezers al: te veel suiker is vaak de oorzaak van overgewicht en diabetes. 

Dit weten je lezers al. Zorg er dus voor dat het geen al te grote rol speelt in je titel, de hoofdrol geef je aan andere informatie. Je kunt er wel naar verwijzen in je titel om herkenbaarheid in je titel te leggen.

2 - Wat je in één zin gaat vertellen: sommige producten lijken gezond, maar zijn het niet door de vele suikers die erin zitten. Voorbeelden: sinaasappelsap, rozijnen en granola.

Dit is wat jij je lezers te bieden hebt. Het eerste stukje is interessant (sommige producten lijken gezond, maar zijn het niet door de vele suikers die erin zitten), maar de kracht zit in het tweede (voorbeelden: sinaasappelsap, rozijnen en granola). Het eerste stukje wil je kort benoemen. Het tweede stukje geef je de hoofdrol, maar pas op dat je het niet zo kant en klaar aanbiedt dat je titel te veel weggeeft. 

3 - Op welke vraag je antwoord geeft: welke ogenschijnlijk gezonde producten kun je beter mijden als je niet te veel suiker binnen wilt krijgen?

Dit is de kernvraag. En het zou zelfs voor titel kunnen doorgaan, maar je titel kan sappiger, creatiever, verleidelijker.

Mogelijke titel

Dus. Eén, twee en drie bij elkaar optellende, zou dit de titel kunnen zijn:

‘3 ogenschijnlijk gezonde producten vol dikmakende suikers’ 

Zo schrijf je een titel die emotioneel raakt

Je probeert je potentiële lezers dus te trekken door ze emotioneel te raken.

Hoe dan? Door storytelling-elementen in te bouwen. Storytelling is een manier van vertellen waarbij je je niet beperkt tot de droge informatie, maar je informatie verpakt in een verhaal met een karakter en met emotie. 

Wist je dat je al mijn online masterclasses kunt terugkijken? Check de opnames.

Voor inspiratie kun je terecht in de wereld van fictie. Schrijvers van fictieboeken gebruiken titels die:

  • Passen bij de belevingswereld van de lezer

  • Emotie losmaken 

    • Denk aan: liefde (genegenheid, lust, verlangen), vreugde (opgewektheid, enthousiasme, tevredenheid, trots, optimisme, betovering, opnieuw bladeren) verrassing (verbazing), woede (irritatie, walging, ergernis, woede, afgunst, kwelling), verdriet, (lijden , teleurstelling, schaamte, verwaarlozing, sympathie) of angst (afschuw, nervositeit).

  • Mysterieus zijn (een beetje abstract mag best, maakt een titel aantrekkelijk en maakt op een avontuurlijke manier nieuwsgierig)

  • Spanning opwekken

Terug naar het voorbeeld. 

Stel: je schrijft een artikel over de nadelen van te veel suiker eten en drinken. In je artikel geef je een paar voorbeelden van producten met veel suiker die je makkelijk kunt mijden.

Daar gaan we. 

Mogelijke titel

Uitgangspunt: een beetje mysterieus, met wat woorden die emotie losmaken en een verband waar spanning in zit.

‘Dikmakers vermomd als vitaminebommen’

Met als eventuele ondertitel 

‘3 ‘gezonde’ producten die barsten van de suiker

Oefenen, oefenen, oefenen

Wil je beter worden in het schrijven van sterke titels? Hou dan mijn twee verschillende soorten titels in je achterhoofd en bedenk bij elk artikel en elk boek dat je leest je eigen twee titels, van elk soort één. Of kijk naar de werkelijke titel en vraag je af: wat zit er in deze titel en wat zit er niet in? Wat maakt ‘m sterk of juist niet sterk?

Handige artikelen die hierop aansluiten