rotterdam, het sterkste merk van Nederland(?)

Wil je als Rotterdams marketing-, communicatie- of reclamebureau een goede indruk maken? Zeg dan dat je uit Rotterdam komt. Of dat je een ‘écht Rotterdamse mentaliteit’ hebt. Werkt altijd. Tenminste, als ik de talloze bureaus mag geloven die zich profileren als ‘écht Rotterdams bureau’.

Ergens snap ik dat wel. Rotterdam is altijd al een metafoor geweest voor hard werken, voor een nuchtere houding en een eerlijke inslag. Rotterdam staat bekend als de stad waar mensen ‘niet lullen maar poetsen’. Als de stad waar iedereen ‘lekker normaal’ doet en niemand te kinderachtig is om ‘de mouwen op te stropen’. Rotterdam is de stad waar het bouwen van een metrolijn geen eeuwen hoeft te duren en waar een nieuwe wolkenkrabber zich de skyline in beukt nog voordat je ‘godvurrudomme’ kunt zeggen. Rotterdam. Ja toch, niet dan. Rotterdam is de stad waar vrienden liefkozend ‘teringlijer’ of ‘pik’ worden genoemd. Vrouwen heten er wijven, mannen gasten en kinderen kleine klootzakken. Ja, Rotterdam heeft een edge, een grote muil waar meer en meer mensen verliefd op worden.

Rotterdamse marketing-, communicatie- en reclamebureaus roepen daarom maar al te graag dat ze écht Rotterdams zijn.

‘’Als Rotterdams bureau geloven we in een hands-on werkwijze’’ - Bureau zicht

‘’Wij zijn het Rotterdamste communicatiebureau’’ - RauwCC

‘’Reclamebureau ROTTERDAM met een Rotterdamse aanpak’’ - Dare to design

‘’Met Rotterdamse nuchterheid en niet gehinderd door onzinnige hypes leggen we de koppeling tussen het heden en verleden en verbinden we verschillende bedrijfskundige disciplines met elkaar; online en offline’’ - Bureau Kicker

‘’De Reclame Divisie is een Rotterdams bureau. Nuchter, pragmatisch en zonder poeha’’ - DRD

‘’Als echt Rotterdams communicatiebureau geloven wij in denken, maar zeker ook in doen’’ - Bureau Rietveld

Sterker nog, zelfs bureaus in Amsterdam en omgeving meten zich liever een Rotterdams imago aan dan dat ze trots zijn op hun Amsterdamse komaf. Ole Christern, oprichter van het Amsterdamse reclamebureau N=5, vertelde de Volkskrant enkele jaren geleden: ‘’We zijn nogal nuchter. Een Rotterdams bureau in Amsterdam, zo zetten we onszelf graag neer. No-nonsense.’’ Schut Reclame, marketing- en communicatiebureau uit Amsterdam, zet zichzelf neer als ‘een Amsterdams bureau met een Rotterdamse mentaliteit’. En reclamebureau Counter Creatives in Zaandam schrijft op haar website: ‘’Als reclamebureau uit de Zaanstreek bieden wij u Amsterdamse kwaliteit, Rotterdamse mentaliteit en Zaanse prijzen.’’

Ja, zo sterk is Rotterdam als merk.

Waarom roep ik dan niet ‘’Tim Daalderop, Contentstrateeg en Copywriter met een Rotterdamse mentaliteit’’? Of ‘’Tim Daalderop, de Rotterdamste Contentstrateeg en Copywriter van Rotterdam’’? Of dan tenminste ‘’Tim Daalderop, Contentstrateeg en Copywriter uit Rotterdam’’?

Omdat ik, ondanks het sterke imago van Rotterdam, geloof dat het nóg sterker is om jezelf te zijn in plaats van je imago te ontlenen aan de stad waarin je woont en werkt. Omdat het zoveel méér zegt als je vertelt waar jij als persoon of bureau voor staat dan te benadrukken waar ‘jouw’ stad voor staat. En omdat er tig andere mensen en bureau’s zijn die óók roepen dat ze ‘écht Rotterdams’ zijn, waardoor die schijnbaar stoere leus degradeert tot een clichématige, holle frase.

Bij deze daag ik Rotterdamse bureaus dan ook uit om écht Rotterdams te zijn en die Rotterdamse mentaliteit in eigen bewoordingen uit te drukken. Want wat is er nu Rotterdamser dan gewoon jezelf te zijn en dat in je eigen woorden over te brengen, ja toch, niet dan?