Waar gaat dat heen? Dit zijn de contentmarketing trends voor 2018

Een gelukkig 2018! Met terugwerkende kracht wil ik met je proosten op een jaar vol mooie verhalen. Een jaar vol interessante ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van contentmarketing. Dat gezegd hebbende, waar gaat dat heen? Wat gaat er in 2018 gebeuren op het gebied van contentmarketing? In mijn glazen bol zie ik acht belangrijke trends…

#1 - Meer podcasts

Je hoeft niet te lezen, je kunt tegelijkertijd hardlopen, de was doen, je huis opruimen of gewoon achterover leunen en alleen maar luisteren. Podcasts. In de Verenigde Staten is het al lang booming, maar ook hier in Nederland zijn podcasts sterk in opkomst. Steeds meer merken spelen ermee. Zeker nu podcasting nog the new kid on the block is qua content, is podcasting voor innovatieve merken dé manier om te laten zien dat je vernieuwend, vooruitstrevend, forward thinking bent.

Overweeg je om aan de slag te gaan met podcasting? Dit artikel van Content Marketing Institute staat vol inspiratie en helpt je een podcast te ontwikkelen die tussen al het audiogeweld ook nog opvalt en de kans vergroot dat luisteraars ook je tweede podcast beluisteren. Ook Gerben van Dijk helpt je met zijn artikelen op weg met podcasting

Podcasts luisteren over het maken van podcasts? Dan kun je niet om 'The Audicity to Podcast' heen, met wekelijks een nieuwe podcast:

#2 - Meer video’s

Voorspelbaar maar onmisbaar in dit rijtje contentmarketing trends. Video is snel en daarmee bijzonder geschikt voor de korte spanningsboog van met name millennials en de generatie daarna. De hoge of zelfs ongelimiteerde internetbundels die vandaag zo’n beetje iedereen heeft, maken dat video thuis én onderweg een geliefde vorm is om content te consumeren.

En bewegend beeld met audio, de vrijheid en de mogelijkheden die je hebt met video, het is de ultieme manier om je verhaal te vertellen. En veel meer dan bij tekst of audio kun je ook een gevoel overbrengen op je publiek.

Video hoorde natuurlijk ook de afgelopen jaren thuis in het rijtje contentmarketing trends en dat zal de komende jaren nog wel zo blijven. Iets specifieker voorzie ik dit jaar dat we het automatisch ondertitelen van video’s (handig, want veel mensen bekijken video’s zonder geluid, bijvoorbeeld in de trein), het vaker publiceren van korte video’s, vierkante video's, en het in portrait mode publiceren van video’s vaker gaan zien.

Wil je aan de slag met video? Pelpina Trip is in Nederland een van dé experts en legt in duidelijke video’s uit hoe je als persoon of merk je verhaal overbrengt in video.

Ook ik heb mezelf voorgenomen in 2018 met video te experimenteren. Dit jaar dus niet alleen artikelen om mijn verhaal te vertellen, maar ook video's. To be continued.

#3 - Meer online (branded) magazines

Al jaren worden bedrijven naast maker van diensten en producten ook uitgever van content. Het vertellen van verhalen vervangt daarmee het pushen van reclames, thank god. Steeds meer merken kiezen ervoor om die verhalen te publiceren binnen een eigen magazine, zodat de link tussen verhaal en product of dienst op een natuurlijke manier kan worden gemaakt en je publiek zich beweegt binnen een eigen omgeving, met alle voordelen van dien.

Stijl.Bol.com is daar een mooi voorbeeld van, kijk maar. Pretty pretty. Hier en daar nog iets te commercieel ingestoken, maar Bol.com heeft hiermee een serieuze stap genomen in de van-reclame-naar-verhalen-transitie.

Screenshot bol magazine.png

#4 - Meer pop-ups en screen takeovers

In de strijd om data zien we steeds meer merken steeds heftigere wapens inzetten. De pop-up of zelfs volledige screen takeover die je ziet op veel websites zijn daar een goed voorbeeld van. Vaak krijg je meteen of na enkele seconden een opdringerige pop-up of screen takeover te zien die je vraagt of je je wilt inschrijven voor een nieuwsbrief of een e-book wilt downloaden. Ontzettend irritant als je het mij vraagt en daarom een van de vijf irritante trucjes die contentmarketing verzieken.

Begrijpelijk is het wel, want zodra een bedrijf jouw emailadres heeft, zit je in de funnel en kan de jacht op de rest van je data beginnen. En data is nu eenmaal het nieuwe goud. Dus zien we veel merken die last hebben van goudkoorts en daarbij irritante methoden inzetten om goud te winnen.

Popup van mij.png

Ik veroordeel de pop-up overigens niet geheel zwart-wit. Er zijn nuances aan te brengen op de schermvullende pop-up. Een subtielere pop-up die rechts beneden je scherm inschuift en je niet dwingt iets weg te klikken voordat je weer verder kunt, is een mooi alternatief. Ik experimenteer er zelf ook mee, heb je ‘m gezien? Hier rechts beneden? Mocht je ‘m irritant vinden, laat het me weten. Mijn bezoekers mogen bepalen of ik ermee doorga of niet; blije bezoekers vind ik belangrijker dan meer data.

#5 - Contentmarketingstrategie leeft en beweegt

Steeds meer merken begrijpen het; eerst een strategie, dan pas aan de slag. Afgelopen jaar ontwikkelde ik dan ook voor veel opdrachtgevers een contentmarketingstrategie, waarbij ik mijn zelf ontwikkelde vijf-vragen-methode gebruikte.

Aan de hand van eigen ervaringen en inzichten én de inzichten van vakgenoten in zowel binnen- als buitenland, heb ik die methode steeds verder ontwikkeld. De belangrijkste ontwikkeling van die methode zit in de fasering waarmee zo’n contentmarketingstrategie tot stand komt. In plaats van een compleet uitgewerkte strategie te ontwikkelen en daarna aan de slag te gaan met productie en distributie van content, ontwikkel ik nu eerst een minimale basis die richting geeft aan de strategie en bepalen ervaringen en data als gevolg van het publiceren en distribueren van content de verdere ontwikkeling van de strategie. Een levende strategie dus, waarbij de strategie voor een kleiner deel wordt bepaald door wat ik en mijn opdrachtgever vooraf bedenken, en voor een groter deel door feedback en data van mensen die de content gebruiken. Zo bepaalt het publiek voor een steeds groter deel de strategie en kun je als merk veel sneller en effectiever aan de slag met contentmarketing.

#6 - Alles wordt een verhaal

Het tijdperk van knipperende kermisbanners is afgelopen, we hebben een aantal jaar geleden herontdekt dat mensen houden van verhalen. Nu veel bedrijven hun eerste stapjes hebben gezet op het gebied van contentmarketing, beseffen zij dat de kracht van het verhaal overal op toe te passen is. Alles kan in verhaalvorm, niet alleen reclames worden verhalen, maar ook etiketten, over-ons-pagina’s, jaarverslagen, e-books, productvideo’s en alle andere denkbare uitingen komen tot leven door de kracht van het verhaal. Alles wat je vertelt als merk, op elke plek, op elk moment, het kan creatiever, minder droog, met meer verhaal. Als verhalenmaker word ik daar blij van.

Ook mijn favoriete brillenwinkel Charlie Temple heeft het begrepen:

Screenshot Charlie Temple.png

#7 - Death of stock

Ik word er al jaren misselijk van; afgezaagde stockphoto’s. Het allerverdrietigste word ik van deze:

Afb 1.jpg

Dat witte mannetje. Op een of andere manier zie je ‘m overal terugkomen, en vooral op blogs die over online marketing gaan. Gelukkig zie je ‘m steeds minder vaak en kiezen meer merken voor (eigen) foto’s van echte mensen. Dus niet van mensen die ‘superspontaan’ aan het vergaderen zijn. Je kent ze wel:

Afb 2.jpg

Ik maak er verder geen woorden meer aan vuil. In 2018 gaan we dit gelukkig weer veel minder zien.

#8 - ‘We moeten iets met contentmarketing’

De meeste bedrijven zijn aan de slag met contentmarketing. Velen van hen zijn op de goede weg en maken leuke, mooie, interessante, grappige of  handige verhalen waar de mensen die zij willen bereiken blij van worden. Verhaal op #1, resultaat komt dan vanzelf.

Toch zijn er nog veel merken die zich het belang van dat principe nog niet volledig realiseren. Zij zetten ‘het moet wel wat opleveren’ op #1, in plaats van ‘het moet van waarde zijn voor de mensen die we willen bereiken’. Vanuit die filosofie dreigen verhalen te degraderen tot advertorials en voelt content teveel aan als reclame, waardoor de lezer / kijker / luisteraar afhaakt en resultaten uitblijven.

Deze achtste trend is daarom tweeledig: meer bedrijven starten met contentmarketing, maar een deel van die bedrijven pakt het verkeerd aan. Het resultaat: meer content waar zowel het merk als het publiek niet blij van wordt. Vaak heeft dat te maken met je doelstelling.

Wat denk jij?

Wat vind jij van deze trends? Of zie jij nog trends die niet in dit rijtje staan? Deel je gedachten met me in een comment.