De nachtmerrie van elke verhalenmaker: 2017 was fantastisch, 2018 wordt fantastisch

Als verhalenmaker en -liefhebber met een zwak voor drama had ik met alle liefde geschreven over hoogte- en dieptepunten, over vallen en opstaan, momenten van blinde paniek, gevolgd door een theatraal moment van enlightment dat het verhaal op de valreep met een ‘eind goed al goed’ zou afsluiten. Maar als ik eerlijk ben, dan kan ik er niets anders van maken: 2017 was een fantastisch jaar. En het zit er dik in dat 2018 dat ook gaat zijn.

Referentie Decom.png

Spannend

Was het wel. Want pas anderhalf jaar terug, op 1 juli 2016, begon ik ‘Tim Daalderop | Contentmarketing & Copywriting’. Tuurlijk, ik had de hoop en het vertrouwen dat dit freelance experiment zou slagen. Toch, er komt veel kijken bij het ondernemerschap. Hier en daar een opdracht doorgestuurd krijgen vanuit je netwerk, daar had ik op gerekend. Maar als je wilt overleven als freelancer dan heb je een sterke basis aan opdrachtgevers nodig, continu binnenstromende leads, opdrachtgevers die tevreden zijn en een buffer om je geen zorgen te hoeven maken in het geval er mindere tijden aanbreken.

Referentie Ruben Klerckx.png

I did it met een goed gevoel

En daarom was 2017 een fantastisch jaar. I did it, kan ik nu zeggen, het freelance experiment is freelance permanent, en dat geeft een goed gevoel. Met dank aan fijne opdrachtgevers als Moneyou, Argenta, Mazda, Watermelon, Lamar Communicatie, Daglichten.nl, Strukton, Appical, Decom, Digital Captains en meer. Samen ontwikkelden we contentmarketingstrategieën en bedachten, maakten en publiceerden we verhalen waar mensen en bedrijven blij van werden. Ik denk met plezier terug aan alle creatieve sessies waar alles draaide om het allerbelangrijkste, het ontwikkelen van een sterke strategie en goede verhalen.

En met plezier kijk ik terug op de dagen en soms nachten die ik werkte aan het maken van die strategie en die verhalen, liters thee (en soms wijn) drinkend, toetsenborden verslijtend, tot het op mijn scherm stond en ik al mijn Spotify lijsten zat was.

Referentie S&N.png

Opdrachtgevers met lef

En met plezier denk ik terug aan alle momenten met slimme, kritische opdrachtgevers die het lef hadden om niet te kiezen voor commerciële advertorials, maar waardevolle verhalen. Opdrachtgevers die het lef hadden om in plaats van commerciële ambities het hart van hun bedrijf te laten spreken. Dat leverde mooie verhalen op en dankzij die mooie verhalen ook commercieel succes. Tegen hen zeg ik ‘proost!’, op een minstens net zo mooi 2018.

Ook proost en dankjewel aan alle mensen die me dit jaar hebben geholpen en geïnspireerd. Ruben Klerckx bijvoorbeeld, omdat hij mijn ogen opende op het gebied van timemanagement, Talita Kalloe, omdat zij mijn allerfijnste en meest kundige teammaatje ooit is [ik werk samen met haar voor Moneyou], Rutger Docter, omdat zijn vrije stijl van leidinggeven zo fijn is [ook bij Moneyou], Lyanne Lamar, omdat ze mij de kans gaf te spreken op haar event 'Dag Van De Content', Heiko Hartsuijker, omdat hij mij wilde interviewen voor OndernemersTV en we daarbij heel veel lol hebben gehad, Jelle Drijver, omdat hij me uitnodigde voor zijn podcast en we samen in zijn studio hebben gedanst, Remy Steijger, omdat ik samen met hem mooie strategieën mocht ontwikkelen voor zijn klanten, Joyce Hardholt, omdat zij mij als eindredacteur bij Schouten & Nelissen zoveel heeft geleerd op het gebied van copywriting. En zo zijn er nog vele, vele anderen die ik hierbij wil bedanken voor alle mooie gesprekken, tips, opdrachten, feedback en meer. Zonder al die mensen had 2017 nooit zo fantastisch kunnen zijn. 

proost en dankjewel.png

En dan nog dit en dat

Tussen al die mooie opdrachten door probeer je er als freelancer voor te zorgen dat die mooie opdrachten op je af blijven komen. Als verhalenmaker doe je dat natuurlijk door verhalen te maken, in mijn geval over het bedenken en maken van verhalen. Of om in vaktermen te spreken: over contentmarketing en copywriting. Ik publiceerde daarom met regelmaat artikelen als ‘5 irritante trucjes die contentmarketing verzieken’, ‘Contentmarketing voor kleine organisaties, 6 keuzes voor succes’ en ‘Slow down. Een hoge informatiedichtheid is geen criterium voor een goeie tekst’. En een andere keer ging het over andere zaken waar ik me als freelancer over verwonder, bijvoorbeeld in mijn column ‘Laat jezelf zien, laat je pak thuis’. Verder publiceerde ik in oktober mijn tweede e-book ‘Contentmarketing naar een hoger niveau: zo doe je dat’, stond ik als spreker op de ‘Dag Van De Content’ van Lamar communicatie, gaf ik een interview op OndernemersTV met Heiko Hartsuijker, en vertelde en danste ik in de podcast van Jelle Drijver.

Alles bij elkaar bracht het me vaak in gesprek met bedrijven die met me wilden samenwerken. En zo blijf ik verhalen bedenken en vertellen, ook in 2018.  

Over 2018 gesproken

Ook dat wordt een fantastisch jaar. Ik voel het! Er komen nog heel veel verhalen. Verhalen over singulariteit, cryptocurrencies, minimalisme, hypotheekchecks, de sharing economy, millennials en who knows where the story goes.

Verder ga ik samen met in Barcelona ontmoette digital nomads een internationale coworking community opzetten (daar vertel ik binnenkort alles over en ik nodig je nu alvast uit om regelmatig bij ons te komen zitten werken), ondergaat mijn huisstijl een drastisch redesign, blijf ik mijn Brief van de Maand sturen, artikelen publiceren en met mijn opdrachtgevers werken aan meer en mooiere verhalen.

Ik wens jou een heerlijk 2018 en met terugwerkende kracht een fijne kerst.

Liefs,

Tim