Contentmarketing: Laat je hoofd razen, dan komen de verhalen vanzelf

Ojeej, je ‘moet’ weer een artikel schrijven. Waar ga je het over hebben? Ok, focus. Waar heb je vorige keer over geschreven? Waar schrijven je concurrenten over? Op welk artikel reageerden je volgers vorige keer zo goed? Ho! Wacht. Rustig aan. Alles komt goed. Tenminste, rustig aan, het enige wat je hoeft te doen is je hoofd laten razen. Dan komen de verhalen vanzelf. Ik zal je vertellen hoe je dat doet.

Verhalen bedenken is een creatief proces. Een creatief proces begint bij voorbaat al verkeerd als je het als een verplichting ziet. Leg jezelf niet teveel druk op. Er schudt zelden een mooi verhaal uit je mouw wanneer je met een gestresst hoofd en tegenzin je mouw om je heen zwiept in de hoop dat je er iets briljants uit schudt.

KIES EEN RICHTING

Je wilt een verhaal schrijven en hebt een thema, een onderwerp en een invalshoek nodig. De mogelijkheden zijn oneindig en dat geeft je een overweldigend gevoel. Juist wanneer de keuzes oneindig zijn lijkt het onmogelijk om te kiezen. Daarom heb je richting nodig. Zo stuur je je brein een bepaalde kant op en is de kans veel groter dat ‘ie iets voor je bedenkt waar je mee aan de slag kunt.

Dus. Pak je contentformule erbij. Contentformule? Ja, zoiets.

CREËER OVERZICHT

Heb je zoiets nog niet? In dit gratis e-book help ik je bij het maken van jouw eigen contentformule, een overzicht van de thema’s en subthema’s waar jij verhalen over moet maken. Onderwerpen die passen bij jou als organisatie én de mensen die je wilt bereiken.

Maar je wilt NU een verhaal maken. Niet eerst die contentformule in elkaar zetten. Geen probleem. Je hebt namelijk al een idee van de onderwerpen die bij jouw organisatie passen en waar de mensen die je wilt bereiken in geïnteresseerd zijn. 

KIES

Zet ze op een rij. Dat geeft rust. Je hebt nu een overzicht van de mogelijke onderwerpen waar jouw verhaal over kan gaan. Kies er één uit. Je kiest voor een onderwerp omdat je de vorige keer over een ander onderwerp hebt geschreven. Of omdat je nu ineens een goeie invalshoek bij dat onderwerp hebt bedacht. Of omdat het onderwerp nu erg actueel is. Of omdat uit je Google Analytics analyse blijkt dat je bezoekers daar wild enthousiast over zijn. Of omdat je tijdens een half uurtje online research van alles tegenkomt over dat onderwerp waardoor je er ‘lekker in zit’. 

LAAT HET LOS

De beste ideeën bedenk je onder de douche, terwijl je boodschappen doet of in een hangmat ligt. Je hoeft nu niet meteen onder de douche te springen, boodschappen te gaan doen of in een hangmat te gaan liggen. Maar wat je wel moet doen is het onderwerp even loslaten. Het gaat erom dat je je brein de ruimte en de vrijheid geeft om in een creative modus te komen.

Dus maak een wandeling. Doe een dansje in je woonkamer. Zet wilde muziek op. Trek stoute schoenen aan. Kijk een documentaire. 

RODE AUTO’S

Vaak komen de ideeën dan vanzelf. Op de achtergrond is jouw brein nog steeds op dat onderwerp gefocust en elke gedachte die je tegenkomt tijdens die, douche, wandeling of documentaire plaatst je brein onbewust in de context van dat onderwerp. Zeg maar het idee dat als je een rode auto hebt gekocht, je ineens overal rode auto’s ziet rijden. Zo werkt dat ook met jouw onderwerp. Ineens zie je overal aanknopingspunten met jouw onderwerp. Zo kom je tot invalshoeken die je nooit zou bedenken wanneer je je achter je computer blijft blindstaren op je onderwerp. 

Alles wat je bedenkt, waardevol of minder waardevol, schrijf je op. Een notitieblok, je telefoon, op je hand, het kan je niet schelen hoe.

Durf het na het opschrijven ook weer los te laten. Focus je gewoon op wat je aan het doen bent. 

LAAT JE HOOFD RAZEN

Heb je een aantal invalshoeken kunnen bedenken? Mooi. Dan kun je verder. Heb je nog geen invalshoeken kunnen bedenken. Keep doing what you’re doing. 

Ik ga alvast verder. Nu is het tijd om je hoofd te laten razen. Het liefst rond twee en eigenlijk nog liever rond één invalshoek die je hebt bedacht. Stuur je brein alle kanten op die je kunt verzinnen. Trek je invalshoek binnenstebuiten, achterstevoren, draai het om, geef er een klap op, gooi het door de ruimte, vang het weer op en kijk er met andere ogen naar. De ogen van een collega, de ogen van een vriend, de ogen van een klant, je buurman - of vrouw, de ogen van de caissière die je tegenkomt tijdens het boodschappen doen. Wat komt er allemaal voorbij razen? 

Je kunt het opschrijven, je kunt het mindmappen, wat jij fijn vindt. Als het goed is heb je nu een invalshoek waar je wat mee kunt, of ben je heel dichtbij.

HEB JE ‘M?

Voor mij werkt dit altijd. Werkt het voor jou ook? Laat het me zeker even weten in een comment. Werkt het niet? Dan help ik je verder. Bel of mail even. Dan razen we samen verder. Samen bedenken we een invalshoek waar je iets mee kunt. Beloofd.