Contentmerketing: content is je merk (+ 3 sterke voorbeelden)

Nu de meeste organisaties het belang van contentmarketing inzien, wil ik inzoomen op de rol die content daarin speelt. Natuurlijk, zonder content geen contentmarketing. Maar veel organisaties gaan er bij het produceren van content aan voorbij dat content een hoofdrol speelt in de perceptie van je merk. Zij realiseren zich niet wat voor effect content heeft op je imago.

Contenmarketing = Contentmerketing

De gemiddelde West-Europeaan spendeert 603 minuten per dag aan het consumeren van media. Dat is meer dan 10 uur per dag. Dat verbaast jou natuurlijk niets, want het is dé reden dat organisaties zoveel investeren in contentmarketing. Maar naast deze oorzaak-gevolg-en-andersom-constatering die we daaruit op kunnen maken, zeggen die cijfers nog iets anders. Content speelt een enorme rol in de perceptie van merken. In een tijd waarin informatie beschikbaar is voor iedereen en de Homo Sapiens is doorgeëvolueerd tot Homo Informaticus Criticus (ik riep het eerder al), is het vooral de content die jouw klanten en je potentiële klanten van je zien. Wat je achter de schermen doet, de tijd en moeite die jij stopt in je product, dat zien relatief weinig mensen. Je content, dát is wat mensen van je zien.

Laat dat even tot je doordringen. Denk daar even over na.

Je content bepaalt je merkimago.

Het belang van sterke content gaat dus veel verder dan het genereren van leads, het opbouwen van naamsbekendheid of het aantrekken van nieuwe klanten. Wat jouw belangrijkste doel van je contentmarketingstrategie ook is, de content die je publiceert, maakt of breekt jouw imago.

Details, details, details

Het succes van je merk staat of valt met een sterk merkimago. En omdat mensen hun beeld van jouw merk voor een groot deel vormen op basis van wat zij van je merk zien en horen, verdient de content die je maakt aandacht. Veel aandacht. Aandacht voor details. Content moet aan alle kanten kloppen, in elk detail het DNA van jouw merk ademen. Alle details in elk afzonderlijk stukje content én de samenhang tussen alle content die je maakt, het moet sterk en consistent zijn, herkenbaar en passend bij de kern van jouw merk. Hoe beter je dat doet, hoe beter je invloed uitoefent op de perceptie van jouw merk.

3 voorbeelden

Laten we er eens wat voorbeelden bij pakken. Kijk met me mee. Wat zie je? Wat vind je sterk? Wat bepaalt jouw perceptie van deze content en dus van het merk erachter? Welke afzonderlijke aspecten kun je onderscheiden en wat vind je daarvan? Hoe sterk is de link tussen de content en het merk? In hoeverre speelt het merk een hoofdrol in de content? Wat vind je van het merk nadat je de content hebt bekeken? Welke associaties roept het bij je op?

1] Startupguide.nyc - Nextview

Nextview, een investeerdersmaatschappij gericht op tech, publiceerde in september afgelopen jaar ‘The HitchHiker’s Guide to New York City Tech’. Een prachtige onepage-gids voor iedereen die in New York werkt of onderneemt in tech, of dat van plan is.

2] Human by Design Documentary - Deus Ex

Deus Ex, een videogame waarin verschillende partijen in de toekomst strijden om de macht over onze planeet, ontwikkelde een interessante documentaire. Aan bod komen de thema’s die een steeds grotere rol zullen spelen in een wereld die meer en meer door technologie wordt vormgegeven.

3] How Much does employee turnover really cost? - Lattice

Lattice, een HR softwarebedrijf schreef een bijzonder interessant artikel over wat het kost om personeel te verliezen. Een ode aan de kracht van mensen, juist in tijden van digitale innovatie. Een gedegen, diepgravend en inspirerend artikel, op Medium.com.

Wat mij opvalt

  • De toon van deze verhalen voelt persoonlijk. De persoon die ik me daarbij voorstel representeert in mijn hoofd het merk achter het verhaal.

  • De moraal van het verhaal weerspiegelt de visie van het merk.

  • Het geheel van beeld en tekst, het samenspel bepaalt de kracht van het verhaal.

  • De kwaliteit van de content, de diepgang, bepaalt de autoriteit die het merk in mijn perceptie heeft.

  • Het thema van de content, en de verschillende onderwerpen die daarin voorkomen, dat is waar het merk over gaat in mijn belevenis.

  • De exclusiviteit en originaliteit bepalen voor mij de innovatieve waarde van het merk.

  • De manier waarop het verhaal wordt gebracht en het kanaal dat daarvoor is gekozen, zeggen iets over de identiteit van het merk en de mensen waarmee zij zich willen verbinden.

  • De hoeveelheid aandacht voor details die te zien is, zegt voor mij veel over de professionaliteit van het merk.

Wat haal jij eruit?

Wat leer jij van deze voorbeelden? Wat valt je op als je die content vergelijkt met je eigen content? Waar valt nog winst te behalen? En als je door dezelfde bril kijkt naar je eigen content, welke aspecten zijn dat het sterkst en welke het zwakst? Wat hebben die aspecten voor invloed op de perceptie van jouw merk?