Laat jezelf zien, laat je pak thuis [column]

Ik zie ze overal om me heen. De 'corporates', de grijze muizen, de pakkendragers. Hoewel er vast mannen en vrouwen tussen zitten die een pak dragen omdat ze het mooi vinden of lekker vinden zitten, krijg ik de indruk dat velen een pak dragen omdat…

  • ...het moet van hun werkgever

  • ...ze denken dat ze daarmee belangrijker overkomen

Voor veel van hen geldt: hoe belangrijker een afspraak, hoe formeler de kleding. Of: hoe ´hoger´ hun rang, hoe formeler de kleding. In hun drang naar autoriteit grijpen ze naar het corporate kostuum, al dan niet opgelegd door hun werkgever, die ervan overtuigd is dat een pak de wereld weleens even zal laten zien hoe belangrijk het bedrijf en haar werknemers wel niet zijn. 

Waarom?

Zou het niet juist zo moeten zijn dat hoe belangrijker je afspraak is, hoe meer je van jezelf zou moeten laten zien? Vanuit personal branding-opzicht is het dragen van een pak als het bouwen van een website met een template waarbij je alleen het kleurtje en de tagline mag veranderen. Want wat laat je nu echt zien van jezelf in zo´n pak? De nette schoenen, de broek, het vereiste overhemd en het jasje, het is voor 90% voor je uitgekauwd precies zoals het voor al die andere mensen in een pak is uitgekauwd. Ok, je mag zelf nog een kleur uitkiezen, maar ho, ho, alleen zwart en enkele tinten donkerblauw zijn acceptabel en qua schoenen heb je je maar te beperken tot zwart en donkerbruin. 

In een pak straal je autoriteit uit, zo denkt de grijze muis ´s ochtends wanneer hij voor de spiegel met een Dubbele Windsor Knoop de stropdas om zijn luchtpijp knelt. Maar is het niet veel fijner om gewoon vrij te ademen en jezelf te presenteren zoals je bent? Zelf te kiezen? Komt dat niet veel echter over? En is het niet veel fijner om bij een afspraak de formele sfeer lekker los te laten en een gesprek te hebben zonder corporate schild tussen jou en je afspraak? Want wat wil je nu eigenlijk? Autoritair en belangrijk overkomen of elkaar leren kennen, in een open, vrije sfeer? 

Hoe kan het dat we in onze cultuur steeds meer waarde zijn gaan hechten aan authenticiteit, jezelf zijn, dat we de conformistische en stijve klassensamenleving vaarwel hebben gezegd, maar velen in het bedrijfsleven nog stijfjes in pak lopen uit angst om uit de toon te vallen en een 'casual friday' nodig hebben om te durven dragen wat ze willen?

Alsjeblieft. Voel je vrij, wees jezelf, laat je pak thuis, laat zien wie je bent.