Mijn eerste 4 maanden als freelancer

Eind juni maakte ik de stap; weg bij Frankwatching, weg van het leven in loondienst, op naar een nieuw bestaan. Ik begon mijn avontuur als freelancer op 1 juli. Wat heb ik sindsdien geleerd? Wat heeft het mij gebracht? Wat ging er goed en wat ging minder?

Meteen begonnen

Tijd om alles even te laten bezinken had ik niet. Nog even op vakantie dan, voordat ik straks het drukke leven van een ondernemer zou leiden? Ook niet. Voor mij geen dikke spaarpot om er even lekker een paar maanden tussenuit te zijn. Meteen beginnen. Gelukkig had ik ook gewoon heel veel zin in het freelance avontuur, dus kon ik die vakantie zonder tranen in de koelkast zetten voor over een jaar.

Gelukkig doe ik alles online en digitaal, werk ik vanuit huis en verkoop ik geen producten maar diensten. Weinig tot geen investering nodig dus, zonder kapitaal kon ik beginnen. De treinkaartjes voor de afspraken die ik maakte, waren (en zijn) mijn grootste kostenpost.

Regelen, regelen, regelen

Een ondernemingsplan schrijven, inschrijven bij de Kamer van Koophandel, briefpapier en een logo ontwerpen, sjablonen voor offertes en facturen maken, verzekeringen afsluiten (bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid heb ik voor gekozen; arbeidsongeschiktheidsverzekering is relatief duur voor een startend ondernemer en bovendien is het risico voor iemand die vanuit huis werkt beperkt), algemene voorwaarden schrijven, administratiestructuur opzetten, aanmelden bij Google voor bedrijven, social media profielen bijwerken en nog vele, vele andere zaken die op de deur kloppen wanneer je begint met freelancen.

Een verademing: ik heb er meteen voor gekozen om een boekhouder / belastingadviseur aan te nemen. Ik denk dat het belangrijk is om rekening te houden met dat waar je niet goed in bent. De hoek waarin administratie en belastingregels zitten bevindt zich op z´n zachtst gezegd niet helemaal in mijn comfortzone, dus dat heb ik meteen uitbesteed. Ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan; het is een heerlijk gevoel dat ik iemand tot mijn beschikking heb die daar helemaal thuis in is en ervoor zorgt dat ik optimaal gebruik maak van de regels die er zijn, zorgt dat ik altijd op tijd ben met mijn BTW-aangifte en me uitlegt wat ik wel en wat ik niet kan optellen en aftrekken.

Acquisitie

Je kan alles nog zo goed geregeld hebben, als freelancer heb je opdrachtgevers nodig. Om meteen goed te beginnen, heb ik een midweek Landal Greenparks geboekt en ben ik - samen met een vriendin die ook van plan was om heel hard te werken - in een huisje gaan zitten. Ver weg van alle stadse afleidingen, vrienden die in de buurt wonen, de sportschool en allerlei andere dingen die ik thuis doe maar niet in een huisje bij Landal Greenparks.

De deal die ik met mezelf maakte voor die week: elke dag om 7 uur opstaan, goed ontbijten en dan hard, heel hard doorwerken tot 6 uur. Dan lekker eten, wijntje erbij, wandelen, zwemmen, al het werk en alle ideeën laten bezinken, ontspannen en goed slapen totdat de wekker gaat en de volgende dag begint.

Die hele week stond in het teken van acquisitie:

 • Mijn start als freelancer bekend maken binnen mijn netwerk

 • Nieuwe connecties maken met de kringen om mijn netwerk heen

 • Contact leggen met potentiële opdrachtgevers binnen mijn netwerk

 • Koude acquisitie

 • Artikelen schrijven voor op Frankwatching, om autoriteit op te bouwen op voor mij relevante onderwerpen

Ik kan zo´n week iedereen aanraden. Geen afleiding, heel productief kunnen zijn en toch ook ontspannen omdat je er lekker even uit bent. Na die week had ik een aantal artikelen geschreven, belangrijke contacten gelegd, mijn netwerk een boost gegeven en mijn agenda vol met afspraken gepland.  

In de weken erna was het tijd voor de doldwaze treindagen. Samen met mijn volle agenda sprong ik dagelijks in de trein, van Rotterdam naar Amsterdam (waarbij de Intercity Direct voor veel frustraties zorgde), naar Utrecht, naar Nijmegen, naar Den Haag, naar Oss, weer naar Nijmegen, nog vaak, heel vaak naar Amsterdam en weer terug naar Rotterdam, via Utrecht. Gelukkig leverde het een hoop leuke opdrachtgevers op; de basis voor mijn bestaan als freelancer was er. Hellelujah.

Eerste opdrachten

Tot en met week drie was ik alleen nog maar bezig geweest met organiseren, mijn merk opbouwen en acquisitie plegen. Eindelijk was het tijd om met de inhoud te beginnen; de opdrachten. Hier had ik het allemaal voor gedaan, nu kon ik eindelijk aan de slag met dat wat ik heel erg leuk vind om te doen: contentmarketing en copywriting. De vrijheid om dat als freelancer te doen, op het moment, de plek en de manier waarop ik dat fijn vind, zonder werkgever die vanalles vindt, maakt elke dag een heerlijke werkdag. Het is hard werken, veel verantwoordelijkheid, jezelf harder pushen en bovendien alles zelf moeten doen. En dat bevalt goed. Het past bij me, voelt niet als werken, maar als een avontuur waarbij elke dag anders is en ik elke dag mag bouwen aan dat wat ik leuk vind.

Ook de afwisseling van verschillende opdrachten en opdrachtgevers vind ik erg fijn. Het direct schakelen en het zelf verantwoordelijk zijn voor het resultaat, het maakt mijn werk afwisselend en uitdagend. Ook omdat ik alles zelf moet doen en geen team om me heen heb om mee te praten, ontwikkel ik mezelf veel harder dan toen ik in loondienst werkte. De afgelopen maanden heb ik meer geleerd dan in vele jaren daarvoor, zowel vakinhoudelijk als op het gebied van ondernemen.

Eigen website

Druk, druk, druk, dus weinig tijd voor een eigen website. Toch moest dat ding er komen vond ik, dus ben ik tijdelijk 50 uur per week gaan werken en heb ik de productie van mijn artikelen even op een wat lager pitje gezet.

De website kwam er, stap voor stap. Een groot en heel leerzaam project. Meer daarover in dit artikel.

Voorlopige conclusie

De beste keuze die ik in lange tijd heb gemaakt. Elke dag is anders, elke dag is spannend, elke dag is het genieten.

De voordelen:

 • Vrijheid en onafhankelijkheid

 • Doen wat ik leuk vind

 • Mezelf sneller ontwikkelen dan ooit tevoren

 • Elke dag een gevarieerde en spannende werkdag

De nadelen:

 • Geen zekerheid van inkomen

 • Geen fijne secundaire arbeidsvoorwaarden van een flexibele werkgever

 • Niet zomaar op vakantie kunnen

Ik ga dit nog lang, heel lang doen :-)