Here zege deze cyber amen [ode aan Tim Berners-Lee]

Dankjewel. Dankjewel voor dat het internet bestaat. Here zege deze cyber amen. Dankjewel internetgoden. Nouja, goden, Tim Berners-Lee om specifieker te zijn. Niet dat hij geen God is; hij is de uitvinder van het internet. En dus een God. Dat brengt me trouwens op de vraag: als God zou bestaan, waarom heeft hij dan geen internet geschapen? Gelukkig was daar Tim Berners-Lee, de ware profeet, de God waar we zolang op hadden gewacht.  

Tim Berners-Lee

Een world wide web. Wereldwijd. Verbinding tussen computers, en daarmee mensen, over de hele wereld. Vóór 1989 een ondenkbaar idee. Pas 27 jaar geleden werd dit ondenkbare idee werkelijkheid. En het veranderde de wereld. De wereld zoals die nu is heeft niets meer te maken met een hypothetisch paralel bestaande versie van onze wereld zonder internet. Alles is anders.

Zonder internet geen Skype, geen social media, geen oneindige informatie voor iedereen. Zonder Skype nooit meer verre familie en vrienden zien. Zonder social media geen mogelijkheid meer voor mensen om aandacht te vragen voor onrecht dat hen wordt aangedaan door het totalitaire regime van het land waar zij wonen. Zonder oneindige informatie voor iedereen een minder slimme wereldbevolking die qua informatie afhankelijk is van de televisiezenders en kranten die hun overheid toestaat of grote bedrijven met commerciële belangen hen voorschotelen.

Zonder internet geen crowdfunding, dus geen Pebble en geen Exploding Kittens. Zonder internet geen Youtube, dus ook geen Star Wars mevrouw met een lach die de hele wereld mee laat lachen. Zonder internet geen Google, dus ook niet de mogelijkheid om op te zoeken hoe je het beste een fietsband kunt plakken en tot hoelaat de avondwinkel open is.

Zonder internet had ik dit artikel niet kunnen publiceren, want zonder internet had ik geen website. Ok, ik had dan ook geen website nodig gehad, want zonder internet zou het werk dat ik doe niet bestaan.

Dankjewel, Tim Berners-Lee. Je bent een held. Amen.