Er staat ons een contentparadox te wachten

Content is KING, content first, contentmarketing, contentstrategie, content, content, content. Contentmarketing is het nieuwe woord voor...marketing. Ok, als je iets verder inzoomt heb je nog contentstrategie en contentproductie en vooruit, een SEO-sausje maakt je content helemaal af. Social? Advertising? Manieren om je content extra onder de aandacht te brengen.

Contentmarketing dus. Zo baanbrekend is die ontwikkeling overigens niet, want content betekent gewoon inhoud en alle marketing heeft inhoud nodig, content dus - hoe slecht die content vaak ook is. Er is gewoon een heel hip woord voor bedacht en (veel) marketeers zijn eindelijk gaan begrijpen dat mensen het spuugzat zijn om knipperende kermisbanners voorgeschoteld te krijgen. 

En dat is een hele positieve ontwikkeling. 

Maar die ontwikkeling leidt wel tot een onvermijdelijke contentparadox.

De hoeveelheid content die mensen en organisaties publiceren groeit exponentieel, vele, vele malen harder dan ons vermogen om informatie te vinden, filteren en consumeren.

Een gigantische overload aan content zal het gevolg zijn. Steeds meer content die relatief steeds minder aandacht krijgt omdat dezelfde aandacht verdeeld moet worden over een steeds grotere hoeveelheid content.

Wat betekent dat?

Dat het steeds moeilijker voor organisaties gaat worden om op te vallen met content.

Wat betekent dat?

Dat content steeds beter moet worden en steeds slimmer verspreid moet worden om nog tot de content te horen die gelezen, bekeken of beluisterd wordt.

Wat heeft dat voor gevolgen voor organisaties?

Het budget dat je nodig hebt voor contentmarketing wordt groter, maar tegelijkertijd wordt de kans dat je content succes heeft wordt kleiner.

Zie daar de contentparadox. Hoe meer merken investeren in contentmarketing, hoe minder effectief contentmarketing zal zijn.

Maar je hebt toch geen enorme budgetten nodig om goeie content te maken? Nee, dat is waar. Maar waar je tien jaar geleden nog op kon vallen door überhaupt een goed verhaal te vertellen als merk, val je over tien jaar alleen nog maar op wanneer het verhaal dat je vertelt zo ijzerijzersterk is dat de mensen die jouw content voorbij zien komen besluiten om hun kostbare tijd aan jouw verhaal te besteden en niet aan één van de vele, vele andere ijzerijzersterke verhalen.

Goeie content kost tijd. Kost aandacht. Kost geld. Steeds méér tijd, aandacht en geld. 

De kosten die gepaard gaan met contentproductie zullen alleen maar verder stijgen doordat het aanbod harder stijgt dan de vraag en mensen steeds hogere eisen stellen aan content. De voorbeelden die nu worden aangehaald en gepresenteerd als ‘briljant’; het zal straks de standaard zijn. En zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een klein budget. 

Op zoek naar talent dus. En op zoek naar manieren om meer te kunnen investeren in contentmarketing. Anders nadert voor jou het einde en zul je ondergesneeuwd worden door de contentparadox.