Gooi je haar los, doe een dansje en smijt die magische saus van je op je scherm

Liever luisteren? Dat kan. Luister maar:

Veruit de meeste teksten worden niet gelezen, maar gescand. En aan maar weinig teksten wordt, áls ze gelezen zijn, nog eens teruggedacht. Het bloed, het zweet en de tranen die de schrijver in zijn teksten stopte, spoelen weg via het afvoerputje en komen uiteindelijk terecht in de oneindige zeeën der vergetelheid.

Doodzonde. 

Vooral omdat het anders kan. 

Je tekst kán worden gelezen. 

Je tekst kán opvallen.

Je tekst kán, lang nadat ‘ie is gelezen, keer op keer terugkruipen in het brein van je lezer.

Hoe? Door je eigen magische saus over je teksten heen te gieten.  

Zoek je gevoel van vrijheid op - 4 tips 

Soms worstel je uren en uren met dezelfde tekst, op zoek naar de juiste woorden. Je tekst voelt dan aan als drijfzand, elke poging om eruit te komen maakt dat je verder vast komt te zitten. Andere keren kwak je een tekst in geen-tijd op je scherm en leest ‘ie als een hogesnelheidstrein, in de eerste klas, met hagelnieuwe, fluwelen stoelen.

Wil je scherpere teksten en een overtuigende brand story leren schrijven? Check dan de TIMcademy, vol online masterclasses, workshops, how-to’s en coachingtrajecten.

Dat lijkt gek, want hoe kan een tekst nou lekkerder lezen als je er minder tijd aan besteedt? 

Nou, the magic is in the flow

Flow? Ja, vrijheid, gekheid, blijheid, randjes opzoeken, uit de bocht vliegen, een dansje doen, je haar losgooien, over het randje heen vallen, terug klimmen en er met onverminderd enthousiasme wéér overheen duikelen. 

Schrijven is je vrij voelen, de woorden vanuit je onbewuste je bewuste in laten stromen, vol creativiteit, vrij van barrières.  Daarvoor moet je die vrijheid, die flow, opzoeken.

Hoe? 

Ik heb vier tips voor je.

1] Ken je creatieve moment van de dag.

Iedereen heeft een ander ritme. Sommige mensen komen ‘s nachts tot leven en zitten er ‘s ochtends bij als een zak rotte aardappelen. Bij anderen gaat het licht om tien uur ‘s avonds uit en brengt de klok van vijf uur in de ochtend de energie van een halfje op een festival. Ik ben in de ochtend creatief en emotioneel, in de avond energiek en stabiel. Afhankelijk van het soort tekst dat ik van plan ben op mijn scherm te toveren, kies ik mijn tijdstip. Hoe zit dat bij jou? Kies je tijd, kies je creativiteit. 

2] Muziek werkt. I’m telling you.

Muziek doet wat met ons brein. Muziek zet ons áán, geeft ons de blijdschap, het verdriet, de boosheid, de melancholie of het verliefdheidsgevoel dat we nodig hebben om de teksten de lading te geven die het nodig heeft om je lezer recht in het hart te raken. Bedenk welk gevoel je je lezer wilt meegeven en zet de muziek aan die dat gevoel bij jou losmaakt.

Extra tip: dans. Dans in je woonkamer, dat is de kaas bij de wijn, het eerder genoemde halfje op het festival. Ja, dansen brengt je muziek pas écht tot leven. En je teksten dus ook.

Wil je elke maand een heerlijk verhaal in je mailbox, vol praktische handvatten en verfrissende inzichten rond copywriting en brand stories? Meld je dan gratis aan voor mijn Brief van de Maand.

3] Door, door, door! Editen komt later wel.

Goede dingen worden betere dingen als je ze niet onnodig onderbreekt. Zoals een trein ook pas echt op gang komt als ‘ie niet bij elk station in Schubbekutteveen-Aerdenhout een tussenstop maakt.

Beter argument nodig? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je concentratie na een onderbreking pas na zo’n 23 minuten weer op het niveau is van vóór de onderbreking. Dus denk na voordat je die lekkere flow waar je in zit onderbreekt met gemierenneuk over dat ene woord waar je over struikelt. Struikel lekker verder, editen komt later wel.

4] Hulpmiddelen. En dan heb ik het niet over je toetsenbord.

Wil je écht eens een verhaal op je scherm slaan dat clichés en open deuren door de gehaktmolen sleurt, je lezer als een hondsdolle pitbull bij z’n nek grijpt en pas na de laatste letter, tijdelijk, weer loslaat? 

Experimenteer dan eens met psychedelics, zoals paddo’s, truffels, LSD of ayahuasca. Inspiratie uit andere hoeken van het universum brengt je net even die perspectieven die je nodig hebt om met een unieke bril naar de wereld om je heen te kijken. Disclaimer: zoek dat soort altijd goed uit, koop verstandig, gebruik verstandig en altijd samen met mensen die je vertrouwt. Gaat dat je iets ver? Een lekker wijntje geeft ook weleens een lekker randje aan je teksten - vergeet alleen niet te editen, de dag erna. 

Kan ik je helpen jouw magische saus te vinden?

Wil je overtuigend, verleidelijk en onderscheidend schrijven? Je teksten overgieten met een magische saus die onmiskenbaar jij is? Volg dan mijn online masterclass ‘Sterkere teksten - deel 2’. Daarin ontdek je wat een opvallende tekst zo opvallend maakt en hoe je dat zelf ook voor elkaar krijgt.