Aristoteles legde 2.400 jaar geleden de briljante basis voor elke brand story - dit is die basis

Het vertellen van verhalen is een oeroude kunst. En het is niet alleen een kunst, het is misschien wel de meest significante vaardigheid die we als mens hebben ontwikkeld. Ja, dat is een boute stelling, maar als je je realiseert dat het vertellen van verhalen duizenden en duizenden jaren hét medium is geweest om informatie van de ene persoon tot de andere persoon, van de ene generatie op de volgende over te brengen, dan zie je waarom die boute stelling misschien niet eens zo bout is.

Het vertellen van verhalen was nog nooit zo belangrijk

Nu we internet hebben, is alle kennis ter wereld één klik verwijderd van ons brein. We hoeven niet meer bij elkaar te komen rond een kampvuur, we hoeven elkaar geen verhalen meer te vertellen om informatie door te geven.

Maar zoals ik je in mijn artikel ‘De grenzeloze kracht van brand stories + zo bouw je jouw brand story’ al uitlegde, is het nut van het verhaal daarmee niet verdwenen. Integendeel, des te meer informatie hebben we om aan elkaar door te geven. En het verhaal is daar nog steeds de perfecte manier voor. Mensen nemen informatie verpakt in een verhaal vijf keer beter op dan informatie verpakt in droge feiten. Ja. Vijf keer. You better vertel verhaaltjes dus.

Aristoteles de grote verhalenman

Over die verhaaltjes gesproken. Meneer Aristoteles, een vrij slimme Griek die rond 300 jaar geleden vóór nul leefde en daarbij vooral veel nadacht - en nadacht over nadenken - hield zich veel bezig met het vertellen van verhalen en de manier waarop je dat het beste kan doen.

Wil je elke maand een heerlijk verhaal in je mailbox, vol praktische handvatten en verfrissende inzichten rond copywriting en brand stories? Meld je dan gratis aan voor mijn Brief van de Maand.

Nou heeft Aristoteles wel meer dan het een en ander bedacht en opgeschreven over storytelling, maar een van de inzichten die bij mij het meest is blijven hangen is deze.

What is VS what can be

Elk goed verhaal beweegt van een wereld die is naar een wereld die kan zijn

Binnen die wereld beweegt een aantrekkelijk karakter dat een strijd voert om van die wereld die is te komen tot een wereld die kan zijn. 

Vertaald naar een brand story: elke brand story gaat over een merk dat een strijd voert (een oplossing voor een probleem) om de wereld die is te veranderen in de wereld die kan zijn.

Voorbeelden

Snelle Jelle verandert de wereld waarin je door gebrek aan energie niet kan presteren in een wereld waarin je altijd door kan.

Google verandert de wereld waarin je niet de kennis hebt die je nodig hebt in een wereld waarin je alle denkbare kennis in één klik tevoorschijn tovert.

H&M verandert de wereld waarin het lastig of duur is om je hip te kleden in een wereld waarin betaalbare, hedendaagse kleding voor iedereen toegankelijk is.

Facebook verandert de wereld waarin je mensen door tijd en afstand uit het oog verliest in een wereld waarin iedereen met elkaar verbonden kan zijn.

Wat is jouw basis voor jouw merkverhaal?

Bevrijd je innerlijke Aristoteles, volg mijn online masterclass 'Aan de slag met storytelling‘?

Wetenschappers hebben aangetoond dat je lezers je teksten vijf keer beter onthouden als je storytelling-technieken gebruikt. Vijf keer. De moeite waard dus om dat te leren. Dat kan, check mijn online masterclass 'Aan de slag met storytelling'.

Handige artikelen die hierop aansluiten