Zo maak je een contentformule [deel 1]

Contentmarketing kun je zien als een never ending campaign. Je publiceert voortdurend sterke content om de perceptie van je merk te beïnvloeden, non-stop aanwezig te zijn, een onophoudelijke stroom leads te genereren en almaar betere resultaten in zoekmachines te boeken. Je hebt dus onophoudelijk sterke content nodig. Maar waar haal je de inspiratie vandaan om aan de lopende band interessante content te publiceren? Het antwoord ligt in het ontwikkelen van een contentformule. In dit artikel help ik je stap voor stap op weg naar een complete contentformule.

Voor de duidelijkheid: geen knipperende kermisbanners

Allereerst. Met content bedoel ik geen banners. Ook bedoel ik geen advertorials. Nee, met content bedoel ik sterke, inhoudelijke, relevante content waar de mensen die je wilt bereiken écht iets aan hebben.

Vergeet niet: contentmarketing is lieve marketing. Marketing die niet irriteert, maar pleziert. Marketing die mensen niks door strotten probeert te duwen, maar mensen op een verleidelijke manier bij de hand pakt en voorzichtig een richting op stuurt. Geen knipperende kermisbanners die vol ergernis worden weggeklikt, maar leuke of interessante verhalen waar je publiek met liefde de tijd voor neemt. Aan jou de taak om die interessante verhalen te maken. Als dat lukt, verhoog je je naamsbekendheid, verbeter je je merkimago, genereer je leads en, pas dan, verkoop je jouw dienst of product.

Hooggeëerd publiek

Laten we de mensen die je wilt bereiken jouw ‘publiek’ noemen. Jouw publiek moet na het lezen, zien of horen van jouw content enthousiast zijn over jou. Enthousiast omdat jouw content ze op wat voor manier dan ook verder heeft geholpen. Omdat je publiek heeft gelachen, iets begrijpt dat het eerder niet begreep, is geïnspireerd of aan het denken is gezet.

Jouw publiek is snel verveeld, heeft nog meer te doen dan jouw content consumeren en is bovendien snel verleid door een concurrent. Het is dus belangrijk om continu aanwezig te zijn en doorlopend interessante content te bieden. Om dat voor elkaar te krijgen, om jouw hooggeëerde publiek continu te vermaken en inspireren, ontwikkel je een contentformule.

Kan dat niet zonder formule?

Veel organisaties die aan contentmarketing doen worstelen steeds met de vraag: ‘waar moeten we nu weer content over maken?’. Niet zo gek, want als je jaar in jaar uit elke week een video maakt, dan kan het zijn dat de inspiratie op een gegeven moment op is. Met een contentformule heb je altijd inspiratie en kun je steeds weer, op een snelle manier, nieuwe inspiratie opdoen.

Niet alleen is het fijn om altijd inspiratie te hebben, het zorgt er ook voor dat je tijd en dus geld bespaart. Continu bedenken waar je content over gaat maken kost nu eenmaal veel tijd. Met een contentformule is dat niet meer nodig.

Bovendien voorkom je dat je ‘afdwaalt’. Met een contentformule geef je jezelf voldoende richting om niet af te dwalen. In de dagelijkse sleur verval je als organisatie al snel in routine, waardoor je stapje voor stapje afdwaalt. Gevolg is dat veel organisaties content maken die te ver af is geraakt van het initiële idee; de content draagt dan niet meer bij aan de doelstellingen.

Aan de slag!

Ok, tijd om een contentformule te ontwikkelen waarmee je jouw publiek voor de rest van het bestaan van jouw organisatie mee kunt vermaken. In de rest van dit artikel leg ik je uit hoe je stap voor stap toewerkt naar jouw contentformule. In woord en beeld leg ik je uit wat je moet doen. Kom je ergens niet uit? Kom je inspiratie tekort? Neem dan contact met mij op, dan denk ik met je mee.

Stap 1: Switch your mindset: van product naar verhaal

De meeste organisaties zijn gewend om in producten te denken. En campagnes te maken voor die producten. Maar producten komen pas tot leven als er een gevoel om dat product heen zit. Pas dan heeft jouw publiek een goede reden om jouw product te kopen en niet het vergelijkbare product van je concurrent.

Precies dat is de kracht van contentmarketing. Met contentmarketing ga je aan de slag met dat gevoel om je product heen. Je gaat verhalen maken die jouw product gevoel geven, meerwaarde geven. Verhalen waarin jouw producten een rol spelen. De filosofie achter contentmarketing is dan ook: wie in staat is zijn verhaal te verkopen, zal in staat zijn om zijn product te verkopen.

Spreek dus met jezelf af: het gaat niet langer om je product, maar om je verhaal. Verkoop je thee? Dan verkoop je vanaf nu verhalen over thee. Verkoop je auto’s? Dan verkoop je voortaan verhalen over auto’s. Verkoop je hypotheken, dan ga je daar verhalen over vertellen. Verhalen waar jouw publiek blij van wordt.

Stap 2: Magazine met een naam

Nu je de juiste mindset hebt, de mindset waarin je verhalen verkoopt en geen producten, stel je je voor dat je een magazine gaat uitgeven. Een magazine waarin alle verhalen die je gaat maken samenkomen.

Bedenk een naam voor dat magazine.

Voorbeeld: je verkoopt Japans designmeubels en -accessoires.

Takaramono.png

Takaramono. Ofwel: ‘Schatten’ in het Japans.

Het gaat er bij deze stap om dat je jouw contentformule tot leven brengt - en dat je het leuk maakt. Jouw publiek krijgt je contentformule niet te zien, dus kies iets wat je formule voor jou tot leven brengt - en waar jij blij van wordt. Ik word blij van ‘Takaramono’, dus heb ik dat voor het voorbeeld gekozen.

Stap 3: Bedenk je thema’s

Nu je magazine een naam heeft, is het tijd om je thema’s te kiezen. Die thema’s bedenk je door de overlap te vinden tussen jouw producten en de interesses van jouw publiek. Waar gaat jouw product over? Wat zit daar achter? Waar is jouw publiek in geïnteresseerd? Wat zit daar achter? Welke raakvlakken zie je? Dat waar jij veel over weet en jouw publiek graag meer over wil weten, daar zit de overlap. Daar zitten de thema’s.

In het voorbeeld van Takaramono kunnen die thema’s er zo uitzien:

Thema's.png

Stap 4: Bedenk je subthema’s

Nu je jouw thema’s hebt gekozen, is het tijd om in te zoomen. Welke subthema’s zitten er in de thema’s die je hebt gekozen? Bedenk dat deze subthema’s klein genoeg moeten zijn om onder je thema’s te vallen, maar groot genoeg om genoeg onderwerpen te kunnen bevatten.

Terug naar het voorbeeld.

Thema's en subthema's.png

Zie daar je contentformule. Mocht je Japanse designmeubels en -accessoires verkopen, dan ben je nu klaar ;-) In alle andere gevallen kun je proberen aan de hand van dit voorbeeld je eigen contentformule in elkaar te zetten. Kom je er niet uit? Shout out. Ik denk graag met je mee.

Volgende keer in deel 2

In dit deel heb je geleerd hoe je een contentformule maakt. Je hebt daarmee de basis gelegd voor een continue stroom aan relevante content. In deel 2 leer ik je hoe je vanuit je contentformule toewerkt naar formats, rubrieken en verhalen, daarbij gebruikmakend van verschillende contentvormen (artikelen, fotografie, video’s, podcasts, etc.).