Waarom elke organisatie een contentstrategie nodig heeft

De communicatie-, marketing- en reclamebureaus hebben het al lang in de gaten. En ook de hippe startups van deze wereld weten: elk merk heeft een contentmarketingstrategie nodig. Toch hebben veel merken nog geen contentmarketingstrategie. Ben jij de eigenaar van zo’n merk of werk jij voor zo’n merk? Laat me je dan uitleggen waarom je er een moet willen.

Kort gezegd is een contentmarketingstrategie het ontwikkelen van een verhaal en een manier bedenken om dat verhaal te vertellen aan de buitenwereld. Dat verhaal is bepalend voor je succes; een goed verhaal brengt je merk tot leven, maakt je product tot een beleving en schept het gevoel waar potentiële kopers hun beslissing vanaf laten hangen.

Vanuit het hart van de organisatie

Voor de duidelijkheid: een contentmarketingstrategie staat aan de basis van een merk, dwars door alle afdelingen heen. Precies daar ligt de kracht van een contentmarketingstrategie. Alle afdelingen zijn betrokken, alle afdelingen werken één kant op, vanuit dezelfde visie.

Met z’n allen één kant op

Veel organisaties werken met een marketingstrategie, een communicatiestrategie, een salesstrategie, een social strategie, campagnes op korte termijn, campagnes op lange termijn, doorlopende campagnes en tussendoor een berg ad hoc uitingen die er ook ‘nog even bij’ moeten.

Het probleem met al die verschillende strategieën en verschillende afdelingen is dat er geen overkoepelende visie achter zit. En dus ontstaat er voor de buitenwereld een inconsistent beeld. Werknemers zelf raken ook snel de weg kwijt, want waar lag die communicatiestrategie ook alweer? Hoort dit bij de social strategie of bij de marketingstrategie? Haken we hier het verhaal van de marketingafdeling op aan of volgen we het idee van de product manager?

Een contentmarketingstrategie maakt een einde aan al die onduidelijkheid en de interne en externe verwarring die dat veroorzaakt. Iedereen binnen de organisatie kan in zijn of haar werkzaamheden teruggrijpen en aanhaken op één strategie.

Daardoor haakt de productcampagne aan op dezelfde merkwaarden als de interne mailing vanuit HR. De Google AdWords advertenties spreken dezelfde mensen op dezelfde manier aan als de webteksten op de website. De product developer ontwerpt het product vanuit dezelfde visie als waar de webdesigner vanuit gaat bij het maken van een landing page. De rode draad die te vinden is in de externe advertorials komt ook terug in het online magazine op de eigen website.

Maar wat is een contentmarketingstrategie precies? En hoe ontwikkel ik die?

Heb je al een contentmarketingstrategie en wil je die naar een hoger niveau tillen? Lees dan mijn gratis e-book 'Contentmarketing naar een hoger niveau: zo doe je dat'