30 clichés die een tekst verzieken [+ vul jij aan?]

Je kent ze wel. Van die woorden en zinnen die holler klinken dan het gemiddelde woordenbraaksel van Donald Trump. Eén zo’n cliché kan een verder briljant geschreven tekst compleet verzieken. Toch zie je dat soort clichés overal voorbij komen. Met name op de ‘over-ons’ pagina van bedrijven, eigenlijk dé plek om jezelf te onderscheiden met sterke, creatieve teksten. Hoog tijd om af te rekenen met de meest tenenkrommende clichés.

Laat ik beginnen met de koning van de cliché’s, de tenenkrommendste der tenenkrommenden…

‘Jong en dynamisch’.

Jong en dynamisch’, een tot totale leegte gedegradeerde uitspraak die je ook op ‘over ons’ pagina’s van stijve notariskantoren tegenkomt, waar alleen witte mannen van boven de vijftig werken. Jong en dynamisch? Yeah right.

Verder dacht ik nog aan:

 • De sleutel tot succes

 • Spin in het web

 • Team van creatievelingen

 • Wij zijn pas tevreden als u dat bent

 • Wij spelen in op de nieuwste trends

 • Een vrijblijvende offerte op maat

 • Wij verbinden merken en hun doelgroep

 • Uw partner in…

 • Kwaliteit staat bij ons voorop

 • Wij stellen onze klanten centraal

 • Wij houden van korte lijnen

 • Wij zijn no nonsense

 • Wij zijn uw sparringpartner in...

 • Wij vertalen klantbehoeften naar maatwerkoplossingen

 • Dan bent u bij ons aan het juiste adres

 • ...staat bij ons hoog in het vaandel

 • Een bont gezelschap van...

 • ...voor u van toegevoegde waarde

 • Op een steenworp afstand van…

 • Wij denken niet in problemen, maar in oplossingen

 • Neem vandaag nog contact op

 • Wij stomen u klaar voor de toekomst

 • Wij werken op het snijvlak van...

 • Wij hechten waarde aan een goede klantcommunicatie

 • Vertrouwen vormt de basis

 • Daar zijn we best een beetje trots op

 • Wij scheiden hoofdzaken van bijzaken

 • ...nemen wij graag uit handen

 • Wij gaan doelgericht te werk

...vul jij aan in de comments? Ik ben benieuwd naar jouw clichés!

Laat jezelf zien. En gebruik je eigen woorden.

Clichés zijn cliché omdat ze zo vaak zijn gezegd dat ze vervelen. Het maakt niet uit hoe interessant, diepgaand, mindblowing, openbarend of life changing het is wat je zegt; als iemand hetzelfde meerdere keren voorbij ziet komen, wordt het vanzelf cliché. Home is where the heart is. Live love laugh. De eerste keer dat iemand dat zei klonk het vast briljant, maar in de oren van de luisteraar die dit nu nog hoort, klinkt dat als stamppot snert met boterhamworst.

Dat wil je voorkomen. Je wilt doordringen. Je wilt je lezer bij z’n kladden grijpen en ‘m woord voor woord jouw gedachtes voeren. Met tekst is dat een hele kunst, want het enige wapen dat je tot je beschikking hebt is het beeldscherm van je lezer. Een beeldscherm waar jouw lezer bovendien de volledige controle over heeft. Eén klik, één beweging met z’n ogen, één split second van verslapte aandacht en je bent weg. Aan jou de uitdaging om van begin tot eind, en elke fractie van elke seconde daar tussenin, boeiend te zijn.

Verval dus niet in clichés, gebruik geen afgelikte woorden, stuk gesleten zinnen, vastgeroeste uitspraken. Gebruik je eigen woorden. Wees jezelf en niemand anders.