Zo maak je een contentformule [deel 2]

In deel 1 las je waarom het fijn is om met een contentformule te werken en leerde je om in verhalen te denken in plaats van producten. Ook las je hoe het magazinedenken je op weg helpt je contentformule te ontwikkelen en leerde je thema’s en subthema’s te bedenken. In dit deel leer je vanuit je thema’s en subthema’s aan de slag te gaan met onderwerpen en invalshoeken. Ook laat ik je zien hoe je met rubrieken kunt werken, formats kunt bedenken en de juiste vorm kiest voor je content.

[Lees je liever deel 1 + deel 2 in één keer, in een handig én gratis e-book? Download dan hier mijn gratis e-book ‘Zo maak je een contentformule’]

Onderwerpen en invalshoeken

Op het moment dat je content gaat bedenken om je contentkalender te vullen, vormt de contentformule, met daarin je thema’s en subthema’s, de basis. Van daaruit kun je steeds een onderwerp en een invalshoek bedenken. Zodra je die hebt, kun je aan de slag met de productie van dat stuk content. In de afbeelding hieronder zie je, weer in het voorbeeld van ‘Takaramono’, hoe je van thema naar subthema naar onderwerp naar invalshoek werkt.

Onderwerpen en invalshoeken.png

Contentvormen

Na de invalshoek kun je bedenken welke vorm je kiest. Stel: je invalshoek is ‘waarom op de grond eten?’. Je kunt daar een artikel over schrijven, maar je kunt er ook een podcast over maken, een vlog of een infographic.

contentvormen.png

Kies verschillende vormen

Bedenk voor elk stuk content welke contentvorm het meest geschikt is. Wil je iets uitgebreid beschrijven? Dan is een artikel handig. Wil je iets laten zien? Kies dan voor een illustratie, een foto(serie) of een video. Podcasts lenen zich goed voor interviews en kunnen worden beluisterd op momenten dat iemand tegelijkertijd wat anders aan het doen is (hardlopen, schoonmaken, koken, etc.). In een boek of magazine kun je veel kwijt en kun je goed gebruik maken van de combinatie van tekst en beeld. Infographics zijn handig om een onderzoek samen te vatten of een bepaald proces inzichtelijk te maken. Een sterke contentformule bestaat uit meerdere contentvormen, zodat je je publiek op verschillende manieren en op verschillende momenten weet te bereiken. Bedenk ook dat sommige mensen liever lezen en anderen liever kijken. Door te variëren maak je je content aantrekkelijk voor een brede groep.

Lange adem

Vergeet niet dat je een lange adem nodig hebt om publiek voor je te winnen. Een eenmalige podcast of een driedelig videoserie is leuk, maar om lezers / kijkers / luisteraars op te bouwen zul je met regelmaat voor een langere periode achter elkaar content moeten maken. Om die reden is het slim om van tevoren in te schatten wat de kosten zijn; heb je het budget om voor een lange periode elke twee weken een podcast te maken? Heb je er de kennis en kunde voor in huis? Heb je er de tijd voor?

Om je grens qua tijd en geld niet te overschrijden, kun je beter veel van weinig publiceren dan weinig van veel. Met andere woorden: liever elke week een artikel en een podcast dan elke twee maanden één artikel, één podcast, één video, één fotoserie, etc. Je wilt continu aanwezig zijn én een publiek aan je binden; zorg er dus voor dat je voor vormen kiest die je met grote regelmaat kunt maken en dat voor een langere periode vol kunt houden.

Rubrieken

Voor de continuïteit van je content kan het slim zijn om met rubrieken te werken. Zo hoef je niet steeds iets volledig opnieuw uit te denken, maar maak je elke keer een nieuwe editie van hetzelfde idee. Zie het als een televisieprogramma dat je maar één keer hoeft te bedenken, vervolgens maak je binnen datzelfde idee verschillende afleveringen.

Terug naar het voorbeeld van ‘Takaramono’. Dit zouden twee rubrieken kunnen zijn:

Rubrieken.png

Formats

Heb je een invalshoek bedacht of een rubriek uitgewerkt en een contentvorm gekozen? Dan kun je aan de slag met het format. In het geval van een artikel met de invalshoek ‘is eten op de grond comfortabel?’ kun je kiezen voor een interview met een expert, een interview met verschillende ervaringsdeskundigen, een column, een achtergrondartikel, een samenvatting van een onderzoek, etc. Kortom: het format bepaalt de indeling van je content en de manier waarop de content tot stand komt.

Ander voorbeeld. Stel dat je de videorubriek in het eerste voorbeeld onder ‘rubrieken’ gaat uitwerken, bedenk dan:

 • Wie stelt de vragen en wie geeft de antwoorden?

 • Welke vragen worden gesteld?

 • Wie komen in beeld?

 • Hoelang duurt de video ongeveer?

 • Wat komt er precies in beeld?

 • Hoe begint de video en hoe eindigt de video?

 • Zit er muziek in de video?

Ga je de fotorubriek maken uit het tweede voorbeeld onder ‘rubrieken’? Dan kun je bij het bedenken van het format aan de volgende vragen denken:

 • Zwart/wit of kleur?

 • In hoeveel foto’s komt het proces in beeld?

 • Staat de maker of gebruiker ook op de foto of alleen het meubelstuk?

 • Moeten de meubels in dezelfde stijl zijn gemaakt?

 • Staat er tekst in of onder de foto’s?

Zeker wanneer je met rubrieken werkt, is het belangrijk om eerst het format uit te werken en dan pas te beginnen met de productie.

Kanalen

Nu je hebt bepaald binnen welke thema’s je content wilt gaan maken en in welke vorm, kun je gaan kiezen voor kanalen. Het aanbod is natuurlijk enorm, dus verdiep je goed in de verschillende kanalen die er zijn. Usual suspects zijn Facebook, Instagram, LinkedIn en je eigen website, maar kijk ook eens naar online communities die openstaan voor gastbloggers, vakinhoudelijke nieuwssites voor persberichten en minder vaak gebruikte social media platforms als Pinterest, Reddit en Tumblr.

Je kiest hier nog niet voor je promotiekanalen, maar je publicatiekanalen. Met publicatiekanalen bedoel ik de kanalen waar je je content publiceert. Een artikel bijvoorbeeld, kun je op je website plaatsen en promoten via Facebook. Je website is dan het publicatiekanaal en Facebook het promotiekanaal. Het kiezen van je promotiekanalen, het bepalen van de bijbehorende budgetten en targeting, hoort bij je distributiestrategie, een ander onderdeel binnen je contentmarketingstrategie. Wil je een complete contentmarketingstrategie ontwikkelen, van A tot Z, lees dan mijn artikel ‘Alles wat je moet weten voor een goede start met contentmarketing’. Voor nu, voor je contentformule, kies je alleen nog je publicatiekanalen.

Contentformule 2.0.

Heb je bedacht welke contentvormen je inzet? Of je met rubrieken gaat werken? Op welke kanalen je content wilt plaatsen? En met welke frequentie je wilt publiceren? Dan kun je aan de slag met de uitgebreide versie van je contentformule. Daarin staan niet alleen de thema’s en de subthema’s, maar ook de vormen, de frequentie en de kanalen.

Terug naar het voorbeeld. De complete contentformule voor Takaramono kan er zo uitzien:

Voor de duidelijkheid. In de complete contentformule zie je:

 • 1 artikel per week, binnen het thema ‘interior design’, te publiceren op de website

 • 3 foto’s per week, binnen het thema ‘interior design’, te publiceren op de eigen website, Instagram en Pinterest

 • 1 podcast (rubriek van 10 edities), binnen beide thema’s, te publiceren op Soundcloud en de eigen website

 • 1 online magazine per kwartaal, binnen het thema ‘interior design’, te publiceren op de eigen website

 • 1 videoserie (rubriek van 15 edities), binnen het thema ‘lifestyle’, te publiceren op de eigen website, Youtube en Instagram

 • 1 artikel per week, binnen het thema ‘lifestyle’, te publiceren op de eigen website

 • 2 foto’s per week, binnen het thema ‘lifestyle’, te publiceren op de eigen website, Instagram en Pinterest

Heb je alle stappen doorlopen? Dan is je contentformule compleet.

Succes!

Veel succes met het ontwikkelen van je contentformule en het bedenken van de daaruit voortkomende onderwerpen, invalshoeken, rubrieken en formats. Wil je dat ik met je meedenk? Just shout. Ik help je graag op weg.

Wil je weten hoe je een contentmarketingstrategie in elkaar zet? Lees dan ‘Alles wat je moet weten voor een goede start met contentmarketing’.