Google voice typing: revolutie voor copywriters of gimmick voor geeks?

Heb jij ‘m al gezien? De Google voice typing tool in Google Docs? Sinds kort vind je ‘m onder ‘tools’ in de hoofdnavigatie van je document. Denk je eens in! Nooit meer typen, maar gewoon de woorden op je scherm spreektoveren! De natte droom van elke copywriter, natuurlijk. Maar hoe goed werkt Google voice typing in de praktijk?

Spraakbesturing bestaat al langer. Siri, Cortana en ook Google heeft z’n eigen spraakassistent. Maar teksten schrijven deden we gewoon nog met een toetsenbord. Tot nu. Tenminste, dat is de vraag. Tijd om Google voice typing te testen.

Google voice typing

De twee alinea’s hierboven heb ik gewoon geschreven met mijn toetsenbord. Laten we eens kijken of dat ook lukt met Google voice typing. Ik zet mijn Google voice typing tool aan (tools > Voice typing…), stel Nederlands in als taal en lees die twee alinea’s op. Kijk wat er gebeurt:

Heb jij hem al gezien de Google Voice typing tool in Google Docs Sinds kort vind je er onder tools in de hoofd navigatie van je document denk je eens in nooit meer typen maar gewoon te worden op je scherm spreek toveren de natte droom van elke copywriter natuurlijk maar Hoe goed werkt Google Voice typing in de praktijk spraakbesturing bestaat al langer Siri Cortana en ook Google heeft een eigen spraakassistent maar tekst en schrijven deden we gewoon nog met een toetsenbord tot nu tenminste dat is de vraag tijd om Google Voice typing test

Wow!

Dat is mijn eerste reactie. Ik ben echt onder de indruk. De woorden die ik uitspreek verschijnen inderdaad, met niet al teveel ‘fouten’ op mijn beeldscherm.

Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik nogal overdreven heb gearticuleerd, hard heb gesproken en met de snelheid die je gebruikt wanneer je een oude, dove dame spreekt. Terwijl het pas echt interessant wordt wanneer je dat niet hoeft te doen. Pas dan levert het je de tijdwinst op die je hiermee hoopt te halen.

Laten we daarom eens kijken wat er gebeurt als ik praat zoals ik normaal gesproken praat:

Google Docs Sinds kort vind je 100 ons in de oven navigatie van je document denk je een zin nooit meer typen maar gewoon worden op je scherm spreekt over de natte droom van elke copywriter natuurlijk maar Hoe goed werkt Google Voice typing in de praktijk spraakbesturing bestaat al langer Siri Cortana en ook Google heeft een eigen spraakassistent tekstschrijver gewoon nog met een toetsenbord tot nu tenminste dat is de vraag tijd om Google Voice typing te testen

Hmmmm

Tja. Hmmmm. Dat ging al een stuk minder. Meer fouten en hier en daar ontbreken hele woorden. En de eerste zin ontbreekt om een of andere reden.

Ik denk dat als je Google voice typing op een fijne manier wilt laten werken, je een middenweg moet zien te vinden. Dat wil zeggen, langzaam genoeg om niet teveel fouten te maken en snel genoeg om tijdwinst te behalen ten opzichte van ouderwets typen.

Dat je geen wordperfect teksten kunt schrijven met Google voice typing is me duidelijk geworden. Maar kunnen we een stapje verder dan de aan elkaar geschreven zinnen zonder leestekens? Jawel. Zeker wel.

Hier vind je een overzicht van allerlei commando's die je kunt geven. Van vraagtekens en uitroeptekens tot het dikgedrukt maken van je tekst en het beginnen van een nieuwe alinea.

Maar...dat werkt alleen in het Engels. Als Nederlandstalig copywriter is dat geen optie, maar laten we toch eens testen.

Toetsenbord

I think Google voice typing is pretty cool! However, to be able to write deliverable texts, it needs some improvement. I wonder, how long do I have to wait to actually voice type my articles?

I wonder...

Voice typing

I think I did a size Google voice typing it's pretty cool! However, to be able to write deliverable texts, it needs some improvement. I wonder, how long do I have to wait to actually voice type my articles?

I wonder…

Wow!

Engels lijkt in alle opzichten beter te gaan. Het schuingedrukt maken van ‘Google voice typing’ lukte niet; ‘italicize’ werd geïnterpreteerd als ‘I did a size’. Maar ‘exclamation mark’, ‘question mark’, ‘new paragraph’, ‘comma’ en ‘period period period’ werden wel begrepen. Pretty awesome.

Conclusie

Los van de kwaliteit van Google voice typing is het al heel bijzonder om de woorden getypt te zien worden terwijl je aan het praten bent. Dat biedt een heel verfrissende ervaring; achterover geleund zitten en praten in plaats van in een actieve houding met je handen bezig zijn.

Wat mij betreft zit Google hiermee heel dicht tegen een revolutie voor copywriters aan; de eerste versie inspreken en de tweede versie met je toetsenbord redigeren. Voor nu zitten er nog teveel fouten in en bovendien missen de commando’s in het Nederlands. Daardoor verschijnt je tekst als één lange aaneengesloten brij. Verder denk ik dat je als copywriter ook bij een eerste versie al veel herschrijft en bijschaaft. En ik kan me niet voorstellen dat je daarmee met commando’s sneller bent dan met je hand, muis en toetsenbord.

''Wat mij betreft zit Google hiermee heel dicht tegen een revolutie voor copywriters aan''

O ja, nog een nadeel. Google voice typing werkt minder lekker als je tegelijkertijd muziek luistert. En werken zonder muziek is voor mij als dineren zonder wijn, lekker maar niet ideaal.

Maar toch. Zodra de commando’s werken en je in het Nederlands voor elkaar krijgt wat ik in het Engels voor elkaar kreeg in dit artikel, zie ik mezelf zeker outlines of zelfs eerste versies maken met Google voice typing. Ik kijk ernaar uit!