Copywriting: een voorbeeld + een kijkje in mijn brein

Ik zei het eerder al: schrijven is als het eten van een whopper: iedereen kan het, maar bij 90% van de mensen ziet het er smerig uit. Maar wat is smerig? En hoe kun je ‘m eten zodat het er wel mooi uitziet? Of liever gezegd: hoe schrijf je een tekst zo op dat ‘ie vertelt wat je wil vertellen, vermakelijk is, je lezers bij hun lurven grijpt en ze pas na de laatste letter weer loslaat? 

Ik kan er de hele dag over praten (ik geef trainingen, dus als je dat wat lijkt, neem dan contact met me op), maar ik kan het je ook laten zien. 

Ik kan je laten zien hoe het niet moet, aan de hand van een voorbeeld. Dan zal ik je daarna vertellen wat er door mijn hoofd gaat als ik naar die tekst kijk, om je daarna te laten zien hoe ik het zelf zou hebben gedaan. Idee?

Ok. Een slecht voorbeeld dus. Vanuit een ver verleden weet ik dat notarissen ontzettend slechte teksten schrijven. Ambtelijk, passief, en zo vermakelijk als een draaiorgel. Via Google vond ik de website van Notariskantoor Bussink. Het was meteen raak. Verder zoeken was niet nodig, mijn scherm schreeuwde om een stofzuiger.

Copywriting

De tekst van Notariskantoor Bussink

Notariskantoor Bussink is een jong modern notariskantoor gevestigd te Rotterdam-Prins Alexander.

Voor het kopen van een huis of een bedrijfspand, het maken van een testament of huwelijkse voorwaarden maar ook voor advies bij het oprichten van een bedrijf bent u bij Notariskantoor Bussink aan het juiste adres.

Een deskundig team van medewerkers kan u op alle notariële rechtsgebieden van dienst zijn.

Door jarenlange ervaring bij diverse (internationale) advocaten- en notariskantoren beschikt het Notariskantoor Bussink over een uitgebreid kennisnetwerk, waar u als client uw voordeel mee kunt doen.

Notariskantoor Bussink is zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken, gezien de ligging nabij de rijksweg A16 alsook nabij het bus- en metrostation Schenkel te Rotterdam. Daarnaast is er voldoende gratis parkeergelegenheid op eigen terrein.

Goede kwaliteit, een vast aanspreekpunt en een scherpe prijs zijn elementen die ons kantoor hoog in het vaandel heeft staan. Indien gewenst kan vooraf een vrijblijvende offerte worden aangevraagd zodat u precies weet waar u aan toe bent én om eventuele vragen of onduidelijkheden achteraf te voorkomen.

Notariskantoor Bussink kent op woensdagavond een avondopenstelling tot 21.00 uur, zodat u desgewenst ook na kantoortijd langs kunt komen voor het tekenen van de akte of voor een bespreking.

De rode pen

Na mijn scherm afgestofd en gekalmeerd te hebben, was het tijd om de rode pen erbij te pakken en wat tips op een rijtje te zetten, op volgorde van linksboven, naar rechtsbeneden.

Copywriting
 • ‘Notariskantoor Bussink’ - Ik zou hier niet voor de derde persoon kiezen. Verder zou ik op een pagina als deze niet met mezelf beginnen, in ieder geval niet met mijn eigen naam.

 • ‘Jong modern notariskantoor’ - Uit alles wat ik zie blijkt allesbehalve dat dit een jong en modern notariskantoor is. De website en deze tekst wekken een tegenovergestelde indruk. Het kan natuurlijk zijn dat de bedrijfscultuur, de werkwijze, het team en de aanpak wel jong en modern zijn, maar als je claimt een jong en modern kantoor te zijn, dan kun je dat niet roepen op een sterk verouderde website in een tekst die doet denken aan de tijd dat Twix nog Raider heette. Nog los van het feit dat ‘jong en modern’ zowel afgezaagd is als inhoudelijk weinig zegt over zaken die er voor de bezoeker toe doen.

 • ‘Prins-Alexander’ - Als Rotterdamse mouwenopstroper weet ik waar Prins-Alexander ligt, maar dat weet niet elke bezoeker. Je kunt meerdere dingen doen: een plugin voor Google Maps om te laten zien waar het kantoor ligt, een korte uitleg van waar Prins-Alexander precies ligt (het uiterste oosten van Rotterdam), of het weglaten en het gewoon op Rotterdam houden. Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste optie.

 • ‘Voor het kopen van een huis of een bedrijfspand, het maken van een testament of huwelijkse voorwaarden maar ook voor advies bij het oprichten van een bedrijf’ - Een lange zin die niet lekker loopt. Lange zinnen kunnen prima, ik ben geen regeltjescopywriter die zegt dat een zin nooit meer dan 15 woorden mag bevatten, maar dit leest niet lekker.

 • ‘Aan het juiste adres’ - Afgezaagd. Bovendien vind ik het een gemiste kans om iets te zeggen over de meerwaarde van het kantoor. Aan het juiste adres zegt niets meer dan dat je er terecht kunt, zoals je bij talloze andere notariskantoren ook terecht kunt als je op zoek bent naar de in die zin genoemde diensten.

 • ‘Deskundig team’ - Een beetje hol. Het zegt weinig. Waar blijkt die deskundigheid uit?

 • ‘Medewerkers’ - Klinkt wat oubollig, ambtelijk. Bovendien bestaat een team altijd uit medewerkers dus voegt het hier niets toe. Team volstaat wat mij betreft.

 • ‘Van dienst zijn’ - Passief taalgebruik, en behoorlijk ouderwets.

 • ‘Diverse’ - Ouderwets taalgebruik

 • ‘Het Notariskantoor Bussink’ - Weer die derde persoonsvorm. Zonde. En met een ‘het’ erbij. Terwijl de bedrijfsnaam is ‘Notariskantoor Bussink’ en niet ‘Het Notariskantoor Bussink’.

 • ‘U als cliënt uw voordeel mee kunt doen’ - Klinkt erg ambtelijk. Is er in de wereld van notarissen nog steeds sprake van ‘cliënt’? Dat zou kunnen, maar de zin kan anders, waarmee je deze stoffige woorden helemaal niet nodig hebt. Zie mijn versie verderop in dit artikel.

 • ‘Bereiken’ - Dit linkt door naar een pagina met het adres en een kaart (met een oud logo van Google, waar je bovendien niet op kunt inzoomen). Zonde. Adres en contactgegevens kunnen prima op deze pagina, zodat je als bezoeker niet hoeft door te klikken.

 • ‘Gezien de ligging nabij de rijksweg A16 alsook’ - Drie ouderwetse woorden in één zin: ‘gezien’, ‘nabij’ en ‘alsook’. Zonde. Hevig aan modernisering toe.

 • ‘Goede kwaliteit, een vast aanspreekpunt en een scherpe prijs zijn elementen die ons kantoor hoog in het vaandel heeft staan.’ - Dit zijn ‘elementen’ die werkelijk elke organisatie hoog in het vaandel heeft (of zou moeten hebben) staan, dus dit voegt weinig toe op deze pagina. Bovendien zet je bij opsommingen het liefst de langste, met de meeste lettergrepen, achteraan. Dan zou het dus zijn: ‘goede kwaliteit, een scherpe prijs en een vast aanspreekpunt’.

 • ‘Indien gewenst kan vooraf een vrijblijvende offerte worden aangevraagd’ - Passief taalgebruik, kies liever de actieve vorm: ‘U kunt van tevoren een vrijblijvende offerte aanvragen’. Of, nog beter: ‘Als u dat wilt, krijgt u van tevoren een vrijblijvende offerte’.

 • ‘Om eventuele vragen of onduidelijkheden achteraf te voorkomen’ - Dit klinkt erg negatief. Bovendien suggereert deze zin dat als je van tevoren niet goed oplet, je dan het risico loopt dat je met onduidelijkheden te maken krijgt.

 • ‘Notariskantoor Bussink kent op woensdagavond een avondopenstelling tot 21:00’ - ‘Avond’ wordt hier dubbelop gebruikt (pleonasme) en de zin is nogal omslachtig. Je zou ook kunnen schrijven: ‘Op woensdagen zijn we tot 21:00 open’.

 • ‘Kantoortijd’ - Dit linkt door naar een pagina met de kantoortijden. Zonde dat je als bezoeker moet doorklikken. De kantoortijden kunnen prima op deze pagina.

Afkraken is natuurlijk makkelijk, dus om te voorkomen dat ik de Henk-Jan Smits onder de copywriters wordt, heb ik de tekst herschreven.

Mijn tekst

Bij veel grote notariskantoren vind je wel de expertise, maar niet de persoonlijke aandacht die je wilt. Bij kleinere kantoren krijg je die persoonlijke aandacht wel, maar ontbreekt het aan de kennis en ervaring die je zoekt. 

Dat moet anders, dachten wij. Daarom startten wij in 2001 ons eigen kantoor, voor alle rechtsgebieden, van het opstellen van een testament tot het starten van je eigen bedrijf.

De beste notarissen

Met een team van alleen de beste notarissen laten we klanten zien dat we luisteren, het verschil voor ze kunnen maken en bovendien fantastische koffie zetten. Bij ons hoef je nooit twee keer hetzelfde te vertellen; we hebben aandacht voor jou en je situatie en weten wat je in je koffie hebt. En nee, daar betaal je geen dikke Mercedes voor, maar een eerlijke prijs. 

We begrijpen dat je druk bent, dus zijn we makkelijk te bereiken met het OV én met de auto (altijd plek om te parkeren) en kun je ook op woensdagavonden bij ons terecht. 

Kennismaken? Wij zitten er klaar voor.

010 286 59 59

Heb je liever dat we jou bellen? Laat dan hieronder je gegevens achter. 

Wat vind jij?

Wat voor verschillen zie jij tussen de tekst van Notariskantoor Bussink en mijn tekst? Ik ben benieuwd. Wil je dat ik je help met jouw teksten? Neem dan contact met me op, ik denk graag met je mee.

(disclaimer: 2001 heb ik zelf verzonnen, evenals de lekkere koffie)