Contentmarketing: ‘meer sales’ of ‘meer bezoekers' is geen goeie doelstelling (+hoe moet het wél)

Wanneer bedrijven mij benaderen met de vraag of ik ze kan helpen op het gebied van contentmarketing, beginnen ze vaak met een verkeerd uitgangspunt. ‘We willen meer sales’ of ‘we willen meer bezoekers’, zo beginnen ze hun verhaal. Maar zo werkt contentmarketing niet. Ik zal je uitleggen waarom niet.

Er waren tijden dat bedrijven nog goeie resultaten boekten met knipperende kermisbanners, schreeuwerige reclames en irritante pop-ups. Maar die tijden wáren. ‘De klant’ is slimmer geworden, kritischer en heeft in de on-demand wereld waarin we leven stukje bij beetje de macht naar zich toe getrokken. Het duw-het-ze-maar-door-de-strot-tijdperk is daarmee voorgoed voorbij. 

‘De klant’ wil geholpen worden. Geholpen met leuke, spannende, interessante of praktische verhalen. Verhalen die niet commercieel zijn ingestoken, maar gericht op wat de klant wil. Die klant zit niet te wachten op video’s waarin bedrijven laten zien hoe geweldig ze zijn en hoe fantastisch hun producten. Heeft geen behoefte aan artikelen die ‘m vertellen wat ‘ie moet vinden en moet doen. 

DRAAI HET OM

Het gaat niet om wat jij wilt. Klanten zijn geen altruïstische wezens die jouw commerciële belangen boven die van henzelf stellen. Wil je klanten naar je toe trekken? Dan zul je eerst wat voor hen moeten doen. Je zal je moeten richten op wat zij willen. Pas dan zijn ze bereid om naar je te luisteren, pas dan vinden ze jou interessant. Tot die tijd zullen ze je al gapende wegklikken- of swipen, jouw merknaam daarbij meteen vergetend. Of, erger nog, in het hokje ‘irritant’ stoppen met een label ‘alles wat ik vanaf nu zie van dit merk, swipe of klik ik hoe dan ook weg’.

WAT WILLEN JOUW POTENTIËLE KLANTEN?

Dus, wat is je doelstelling wat contentmarketing betreft? Niet ‘meer sales’ of ‘meer bezoekers’, want dat is niet wat jouw potentiële klanten willen. Jouw potentiële klanten willen hele andere dingen.

Verkoop je hypotheken? Dan willen potentiële klanten geholpen worden om chocola te kunnen maken van het onbegrijpelijke moeras aan hypotheekvoorwaarden, -vormen, -rentes en zulks meer.

Verkoop je chocola? Dan willen je potentiële klanten weten waar chocola vandaan komt, hoe je chocola maakt, of chocola nu wel of niet voor een geluksgevoel zorgt en hoe je de allerlekkerste chocolade brownies maakt.

Verkoop je financieel advies? Dan willen je potentiële klanten weten wat ze met hun spaargeld moeten doen, welke alternatieven je tegenwoordig hebt voor sparen via een spaarrekening, hoe het zit met cryptocurrencies en of het verstandig is om microkredieten te verstrekken.

Verkoop je grafisch ontwerp? Dan willen potentiële klanten begrijpen hoe het creatieve proces van logo-ontwerp eruit ziet, waarom flat design alweer op z’n retour lijkt te zijn, wat sterke logo’s zijn en waarom, welke emoties bepaalde kleuren oproepen en hoe je bepaalt of je aan een beeldmerk alleen genoeg hebt of dat je beter voor een woordmerk kunt kiezen.

ÉÉN ALINEA

Een goeie, heldere doelstelling voor jouw contentmarketingstrategie kun je in één alinea formuleren. Bijvoorbeeld zo:

doelstelling-co_23938517_843a7e7144d8adf42834be68fa44a7ab6e0d5efd (1).png

Daarmee heb je een doelstelling in handen waar je klanten blij van worden, de enige manier om zelf ook blij te worden. 

Een voorbeeld. Dit is mijn doelstelling.

doelstelling-co_23938574_e5731732e719a884a763d4aa38fd61a30fd890d8 (1).png

Wat is jouw doelstelling? Probeer 'm eens te formuleren aan dit voorbeeld. Kom je er niet uit? Ik help je op weg, denk graag met je mee.