Brief van de Maand - Maart 2022

Schrijfskills zijn schaars | Handig bouwplan voor elke tekst | Elke dag publiceren, ben je helemaal craycray?

Hai.

Het bijzondere van schrijven is dat iedereen denkt dat 'ie het kan, maar dat dat voor bijna niemand waar is. Of, zoals ik vroegah op mijn website schreef:

''Schrijven is als het eten van een Whopper: iedereen kan het, maar bij 99% van de mensen ziet het er smerig uit.''

En dat is ook zo - denk maar eens aan de laatste mail die je van je baas, van een klant of van een collega hebt gekregen en jij dacht: dafuck wil je nu eigenlijk zeggen? En als de inhoud van een tekst al niet duidelijk is, dan zullen de stijl, opbouw en techniek ook wel niet denderend zijn - om het maar een beetje genuanceerd te formuleren.

Dat betekent dus ook dat als je het wél kan of je wél de aanleg hebt om het te leren en er goed in te worden, dat je een ongekende waarde hebt. Veel schrijvers, misschien hoor jij daar ook wel bij, realiseren zich niet wat de waarde is van hun vaardigheden. Dat mensen en merken je nodig hebben om hun verhaal goed te vertellen.

En dat is precies waar ik de eerste special voor mijn TIMcast over heb gemaakt: samen met business mentor voor schrijvers Rachel Felix besprak ik:

  • Wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een goede tekst

  • Hoe schaars schrijftalent is

  • Wat een goede schrijver behalve technisch goed schrijven nog meer moet kunnen

En nog meer. Je luistert de aflevering hier, op Spotify - je hebt geen Spotify-account nodig. Lekker voor tijdens het wandelen, koken of als je eindelijk eens een keer een doekje over die berg stof op het onderste plankje van je dressoir haalt. Oh, als je komende afleveringen niet wilt missen, abonneer je dan meteen even op de TIMcast.

Goed is iets heel anders dan veel. En raad eens wat mensen willen.  

Heb jij het ook in de gaten? In de onbeschrijflijke en bovenal onophoudelijke modderstroom aan content die elke dag het internet op komt gedenderd, trappen steeds meer mensen en merken in de, zoals ik het noem, 'kwantiteitsvalkuil'.

Met andere woorden, ze denken dat ze veel moeten publiceren. Want 'het is belangrijk om aanwezig te zijn' en dat soort holle uitsmijters die qua smerigheid het eten van de eerder genoemde Whopper benaderen - en dan vooral het gevoel dat je daarna hebt, mocht je nu denken 'mwa, best lekker zo'n whopper.'

Trap jij ook weleens in die valkuil? Of je werkgever? Of een klant? Dan raad ik je van harte aan dit artikel te lezen: 'How To Stop Burying Your Content In So Much Noise [Rose-Colored Glasses]'.

Aangezien ik het in deze Brief van de Maand veel heb gehad over het wel of niet kunnen schrijven van een tekst, dacht ik, het is een goed idee om dat onderste plankje van dat dressoir - ik heb 'm ook - eens af te stoffen en daaronder vandaan mijn bouwplan te toveren. Het bouwplan voor onder elke tekst. Gratis, natürlich, alsjeblieft

Dat was 'm. Volgende maand de volgende.

Vergeet ik bijna het maandelijkse liedje om bij te werken, dit keer van Ludovico Einaudi, volgens Spotify een van de favoriete artiesten van mijn TIMcast-luisteraars:

Ludovico Einaudi - Primavera

Oja, en als je mijn online masterclass 'Scherpe teksten voor LinkedIn' hebt gemist vorige week: je kunt de opname kopen.

Tot volgende maand. 

Tim