Brief van de Maand - December 2021

Het Japanse Ikigai als basis voor je brand story | 'Ha die [NAAM]' | En meer

'Ha die [NAAM],

Hoe vind jij dat klinken, 'Ha die [NAAM]'? Daar had ik het laatst over met een vriendin. Dat 'Ha die', daar is iets geks mee.

Mensen zeggen het meestal met een geforceerd joviale toon. Een toon die moet klinken alsof je elkaar al jáááren kent en hééélemaal op je gemak bent bij elkaar.

En toch hoor je aan dezelfde toon dat je qua comfort pas net voorbij de kennismakingsfase zit en voel je het soort ongemak dat je ook voelt als je op een kringverjaardag zit waar je niemand kent en de hond van de persoon naast je op je schoot springt en iedereen je aanstaart om te zien hoe leuk en spontaan je de hond nu gaat aaien en daarbij iets zegt als 'wat een leuk beestje, ja jij bent een leuk beestje, ja he, ja he'.

Maar goed. Copywriting dus.

Ik heb een Ikigai-eureka moment gehad van de week. Ofwel een Japans-Grieks moment waarop ik ineens bedacht hoe je Ikigai een fundament kan zijn om je brand story op te bouwen.

Denk je nu: Ikigai? Ja, Ikigai is een Japans concept dat gaat over jouw persoonlijke reden om elke dag uit bed te komen, om iets te doen wat je leuk vindt, waar je goed in bent, waar je je geld mee kunt verdienen én waar je anderen blij mee maakt. Je wordt er gezond en gelukkig oud van: op Okinawa, wereldwijd de plek met de meeste honderdjarigen, zeggen ze dat Ikigai hun geheim is. En belangrijker nog: met mijn Ikigai-methode is het nu ook een manier om je brand story mee te maken, lees maar

Toriaezu, uit het Japans vertaald: anyway.

Het is al bijna oud en nieuw. Met andere woorden: je moet gaan nadenken over hoe je iemand een gelukkig nieuwjaar wenst.

Met welke woorden doe jij dat?  

Ik zeg 'gelukkig nieuwjaar', maar omdat die leus bijna net zo cliché is als 'in je kracht staan' voel ik de behoefte om er originelere woorden voor te vinden. Toriaezu, als je maar niet zegt: 'prettig uiteinde', want daarbij voel ik behalve een binnensmondse braakneiging ook de behoefte om de ander iets naars aan te doen met een Romeinse kaars - en dat zou niets oplossen.

Winactie-alarm: de persoon met de meest creatieve manier om iemand een gelukkig nieuwjaar te wensen, krijgt van mij het boek Ikigai opgestuurd. Meedoen? Vul dit korte formulier in, dan maak je automatisch kans. De winnaar maak ik op donderdag 30 december 2021 bekend op LinkedIn - en als jij de winnaar bent krijg je van mij een mail en het boek op je deurmat.

Oh, voordat ik het vergeet: heb jij nog opleidingsbudget over? Kijk dan eens rond bij de TIMcademy. Al mijn online masterclasses zijn nu beschikbaar als opname. En ik heb nog plek voor nieuwe coachees.

Sluit ik af met een liedje.

Geniet van je feestdagen, en alvast een 2022 vol mooie momenten en nieuwe inzichten. 

Tim