Mijn ‘Grote Volgende Stap’: SoCo, een internationale coworking community

Afgelopen jaar woonde en werkte ik van 1 mei tot 1 december in Barcelona. Zes maanden lang elke dag genieten van een wereld vol nieuwe vrienden, een ontelbare hoeveelheid tapa’s en een voorraad zonnestralen om de Nederlandse winter mee door te komen. Ergens halverwege die zes maanden bracht die wereld mij nog iets; mijn Grote Volgende Stap. Ik zal je vertellen welke stap dat is.

Ik ga een internationale coworking community opzetten, samen met BobbiJo McCauley, mede mogelijk gemaakt door The Student Hotel.

De naam luidt: SoCo Coworking

Dan nu waarom ik dit ga doen. Als digital nomad, plaatsonafhankelijk freelancer, interwebswandelwerker, hoe je het ook wilt noemen, kwam ik in een stad terecht waar ik niemand kende. Op je kamer zitten met je laptop op schoot is een optie, maar aan een bureau werken, vrienden maken en andere freelancers ontmoeten, allemaal tegelijkertijd, is beter.

Dus googelde ik ‘freelancers meetup Barcelona’ en kwam ik uit op deze Barcelona Freelancer Meetup Group, een community van freelancers die twee keer per week bij elkaar komt om samen te werken. Ik meldde me aan, stopte mijn laptop in mijn tas en schoof bij hen aan in café Lexington.

Daar in café Lexington maakte ik kennis met coworking op een veel leukere en socialere manier dan coworking zoals ik dat kende van coworking offices. Ook maakte ik kennis met een veelzijdig, inspirerend gezelschap van creatieve, ondernemende mensen van over de hele wereld. Ieder een andere business, een eigen verhaal en unieke talenten. 

Op sommige dagen kreeg ik een hoop werk verzet, maar de meeste dagen bracht ik door met het leren kennen van andere freelancers en ondernemers, genoot ik van de gesprekken met hen en kwamen we samen tot bijzondere, gekke ideeën. Sommige ideeën waren goed, andere klonken tijdens de borrel beter dan de dag erna. Eén idee stak met kop en schouders boven alle andere ideeën uit; het opzetten van een eigen internationale coworking community, samen met BobbiJo, te beginnen in New York (zij) en Rotterdam (ik).

Wat we daar in Barcelona deden, gaan we ook met ons eigen SoCo Coworking doen: coworking the social way (vandaar 'SoCo'). Dat sociale, dat is waar het om gaat. Niet te serieus. Geen dagje individueel schermstaren - zoals dat vaak het geval is bij coworking offices - maar een sociale, leuke dag, samen met andere freelancers en ondernemers. Waar het in coworking offices vaak stil is en de interactie ontbreekt, gaan wij juist voor rumoer, samen lunchen en na zes uur aan de borrel. En gratis, natuurlijk, op de lunch en borrel na.  

Dus. Let's grow SoCo. Let's grow a community.

Het idee is er. En sinds afgelopen vrijdag hebben we ook een locatie, in Rotterdam: op de begane grond in The Student Hotel. Open, ruim, dynamisch, vlakbij de bar en zowel restaurant als coworking space. Bovendien kunnen we internationaal groeien; The Student Hotel heeft ook vestigingen in Berlijn, Parijs, Barcelona, Florence, Dresden en meer.

Onze eerste locatie: The Student Hotel in Rotterdam.

We hebben nog een hoop werk te verzetten. Een Facebook-pagina, een Meetup-pagina, een huisstijl en zulks meer. Maar we hebben een naam, een locatie en een idee van wanneer de eerste editie gaat plaatsvinden: de tweede helft van mei. Nog drie maanden wachten dus voordat je regelmatig met ons kunt komen werken en socializen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en een uitnodiging voor de eerste editie? Meld je dan aan voor mijn SoCo Coworking Updates: