Mijn 8 onmisbare tools voor een efficiënte en productieve werkdag

Waar zou een telefoon zijn zonder zijn simkaart? Een auto zonder zijn bestuurder? Een Tesla zonder zijn computer? Ex-Machina zonder Ava? Dr George Millican zonder Odi, zijn trouwe synth in de overigens geweldige televisieserie Humans? Een copywriter zonder toetsenbord? Ik zonder mijn tools. Djeez, vooral die laatste. Ik. Zonder mijn tools. Helemaal nergens.

Mijn tools zijn mij dierbaar. Mijn tools zijn mijn geheugen, mijn werkomgeving, mijn assistent, mijn designer, mijn agenda, mijn publisher, mijn alles. Zonder mijn tools zou ik in totale chaos leven. Zonder mijn tools zou mijn werk niet half zo goed zijn en bovendien te laat en onaantrekkelijk om naar te kijken.

Ik draag dit artikel dan ook op aan mijn onmisbare tools: dankjewel mijn liefjes, dankjewel dat jullie er voor mij zijn.

1] TickTick

TickTick.jpg

Als TickTick morgen down is, ben ik dat ook. En niet alleen down, maar ook in complete paniek, gestresst en verdrinkend in ellende.

TickTick is een app waarmee je to-do lijstjes kunt maken. Je maakt een taak aan, hangt daar eventueel subtaken, notities of bestanden aan en zet die taak in een lijst. Ik doe alles op die manier, ik heb zelfs geen agenda meer sinds ik met TickTick werk; afspraken gaan als taak in mijn TickTick. Ik heb een lijst voor werk, vrije tijd, boeken die ik wil lezen, muziek die ik tegenkom en op een later moment wil beluisteren en nog een stuk of 17 andere lijstjes.

Overigens werkte ik hiervoor met Wunderlist, een andere briljante to-do-app. Maar Wunderlist is gekocht door Microsoft en wordt binnenkort vervangen door Microsoft ToDo. Je begrijpt natuurlijk hoe kapot ik daarvan was, dus ben ik in alle paniek op zoek gegaan naar een waardige vervanger. Na lang onderzoek kwam ik uit op TickTick. Ook Todoist vond ik een goede optie, maar de kalenderfunctie van TickTick, die ontbreekt in Todoist, gaf de doorslag.   

Pocket def.png

2] Pocket

Ik werk online dus ik kom de hele dag artikelen en video’s tegen die ik interessant vind. Maar ik heb lang niet altijd de tijd om dat meteen te doen, en dus zet ik ze in mijn Pocket.

Pocket is een app en heeft ook een browserextensie. Het handige van die browserextensie is dat je direct vanuit je browser de pagina die je bekijkt kunt opslaan in je Pocket, en ook meteen kunt taggen. Aan de hand van die tags kun je later alles makkelijk terugvinden. Zo kom ik regelmatig dingen tegen die bruikbaar zijn om in mijn training contentmarketing op te nemen; klik, tag, en klaar. Op je smartphone werkt het nagenoeg hetzelfde: share > Pocket > tag > klaar.

Inmiddels is mijn Pocket uitgegroeid tot een enorme verzameling interessante artikelen en video’s, allemaal netjes getagd op onderwerp.

Canva def.png

3] Canva

Als typische copywriter ben ik veel sterker met tekst dan met beeld. Maar dankzij Canva (en Piktochart, daarover verderop meer), kan ik heel makkelijk foto’s bijsnijden, posters of banners ontwerpen, afbeeldingen in een frame gieten, en meer.

Canva is een gratis tool en beschikbaar op www.canva.com of als app in de App Store. Een van de handigste en meest gebruikte features van Canva is het gebruik van voorgeprogrammeerde formaten. Zo hoef je nooit meer op te zoeken wat de afmetingen zijn van een Facebook post of een LinkedIn header. En Canva snijdt automatisch bij; je dropt je afbeelding in Canva en je afbeelding verschijnt meteen in het gewenste formaat.

Verder is het een handige tool als je een poster of banner wilt ontwerpen, maar je niet uit de voeten kunt met Photoshop. Je kunt er ook hele infographics mee maken.

4] Piktochart

Piktochart.jpg

Nog een tool die mij als tekstnerd in staat stelt toch een beetje slim en leuk met beeld te doen. In veel van mijn artikelen vind je zelfgemaakte schema’s, een visuele uitleg van wat met woorden veel lastiger uit te leggen is. En veel van mijn werk voor opdrachtgevers lever ik visueel aan, dankzij Piktochart. Zo maakte ik voor Moneyou zo’n beetje de hele contentmarketingstrategie in Piktochart, van doelstelling tot persona’s tot contentformule tot kanalen tot middelen en verder.

Postfity def.png

5] Postfity

Als freelancer, en zeker als freelance contentmarketeer en copywriter, is het belangrijk dat je aanwezig bent, jezelf laat zien, je kennis deelt. Contentmarketing voor jezelf, zeg maar. Sociale kanalen zijn daarbij onmisbaar, vooral LinkedIn bleek dit jaar van onschatbare waarde.

En dus zocht ik een tool waarmee ik snel, makkelijk, gratis en online content kan inplannen voor LinkedIn en Twitter. Postfity doet precies dat. Niet teveel functies, precies de functies die je als freelancer nodig hebt. Plus analytics, zodat je ziet dat wat je doet ook daadwerkelijk effect heeft.

HTML def.png

6] HTML Color Codes

Als je iets maakt voor een opdrachtgever is het vooral belangrijk dat het inhoudelijk goed is, maar het helpt ook als het er aantrekkelijk en professioneel uitziet. In dat kader is het leuk als je bijvoorbeeld een artikel of een contentmarketingstrategie in de huisstijl van je opdrachtgever oplevert.

Maar welke kleuren zijn dat? Met HTML Color Codes kun je in enkele klikken achterhalen wat de kleurcode is van de huiskleuren van je opdrachtgever. Maak een screenshot van de kleuren (bijvoorbeeld op de website van je opdrachtgever), upload die afbeelding op HTML-color-codes.info en klik de verschillende kleuren aan. Klaar!

7] Lightshot

Lightshot.png

Screenshots, iedereen heeft ze nodig. Er zijn dan ook talloze tools voor. Ik heb er meerdere geprobeerd (onder andere Awesome Screenshot, Clipular), maar mijn favoriet is Lightshot. Werkt heel eenvoudig: klik, selecteer, opslaan, klaar.

Flux def.png

8] F.lux

Elke freelancer herkent het; de lange avonden, ja zelfs nachten dat je aan het werk bent. Eindeloos op je toetsenbord rammend en je muis knuffelend aan het werk...en dan naar bed. En niet kunnen slapen natuurlijk. Komt door het blauwe licht van je beeldscherm. Kun je ook uitschakelen, dat blauwe licht. Kun je ook automatisch instellen. Met F.lux dus. Slaap je beter van. Welterusten!

En meer

Naast deze acht lieve tools wil ik ook Skype, Google Apps, MailChimp, Slack, WhatsApp, AdBlock Plus, Awesome Screenshot en Wikiwand bedanken voor het sneller, leuker en makkelijker maken van mijn werkdagen.

Dankjewel lieve tools.

Liefs.

Tim, een uitzinnig dankbare fan.